2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Adócsökkentésre készül a kormány?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-17 16:51:58
Címkék: Bihari hírek
Százmilliárdokat tesznek félre az erre létrehozott alapba.

Óriási adócsökkentést is lehetővé tenne az a tartalék, amelyet a kormány tesz félre – írja az Mfor. A szakportál emlékeztet: a kormányzati tervekben évek óta szerepel egy olyan adócsökkentési és fejlesztési alap, amelyből finanszírozni lehet a közterhek mérséklését, valamint fejlesztési projekteket. Ezt a rendkívüli helyzetekben szükséges kiadásokra – mint kiderült, beleértették a nemzeti konzultációt is – megalkotott Országvédelmi Alapba beépítve gondolták létrehozni. Végül csak 2020-ban jelennek meg ezek a megcímkézett források a költségvetésben – derül ki a friss jelentésből.

Eredetileg gyorsabb ütemű feltöltéssel számolt a nemzetgazdasági tárca, mint amekkora lépésekkel végül haladni tudtak. A 2015-ös büdzsében még úgy kalkuláltak, hogy 30 milliárd forintról indulva 2019-re 350 milliárd forintosra hízhat az alap. A legfrissebb, alig pár hetes jelentés szerint azonban 2021-ben már 710 milliárd forintot lehetne ebből az alapból adócsökkentésre és fejlesztésekre költeni, de már 2020-ban is 440 milliárd forint lenne az alapban.

A feltöltés forrásáról nem lehet tudni, az Mfor azonban feltételezi, hogy a növekedésnek köszönhető pluszbevételek átcsatornázásáról lehet szó.

Azt sem tudni, mi a cél a pénzzel, ám azt már jó ideje ígéri a kormány, hogy egy számjegyűre csökkenti a személyi jövedelemadót – erről egyelőre annyit tudni, hogy ebben az évtizedben még nem várható. A 9 százalékos kulcshoz nem sokkal nagyobb bevételről kellene lemondani a költségvetésnek, mint amennyit 2021-re terveztek az adócsökkentési alapba.

Szóba jöhet ugyanakkor a lap szerint a járulékok csökkentése, sőt, a jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó kivezetése is – már ha utána ezt más forrásból folyamatosan pótolni lehet. És az is előfordulhat, hogy nem adócsökkentésre költik, hanem a visszaeső uniós támogatások pótlására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!