2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Finoman, egészségesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-21 16:47:24
Címkék: Bihari hírek
A csokoládé és az alkohol megfelelő mennyiségben fogyasztva nem árt a szervezetnek.

Antioxidánsok – ez az, ami közös a csokoládéban és a vörösborban. A Magyar Kardiológusok Társasága ezek élettani hatásairól arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyan a magas kakaótartalmú fekete csokiról és a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásukat mértékkel, de ajánlják. Ettől függetlenül azért mindenkit önmérsékletre intenek.

Mértékletességre intenek

A különféle ünnepeket finom falatokkal és persze alkohollal színesítjük. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre – ivásra is.

Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a plusz kilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan: az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek.

Habár az ünnepek elmúltak, csokoládét és alkoholt az év bármely szakában fogyaszthatunk. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int.

Igazoltan jótékony

„A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé, a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú, jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. A vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna.

A sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét” — mondja dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredménye igazolta, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják.

Borban az egészség

Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését.

Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a mini tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt.

A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontrollnapon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak. A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét.

A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette. Minden szakértő hangsúlyozza, hogy az eredmények klinikai jelentősége nincs tisztázva” – hangsúlyozza a szakember.

Szerinte a tudományosan ugyan nem igazolt jótékony hatás sem töméntelen mennyiségben értendő, a napi másfél deciliter az, ami elfogadható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!