2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Sokat keresne eladóként? Nagyon nem mindegy, hol lakikForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-24 21:17:15
Címkék: Bihari hírek
Több mint hatvanezer forint különbség van az egyes megyékben elérhető bérek között a kiskereskedelemben – derül ki a Blokkk.com összesítéséből. A szakoldal megnézte, hol mekkora emelést tudtak kiharcolni az ágazatban dolgozók.

A nagyobb, multinacionális kiskereskedelmi láncokban elérhető bruttó bér a járandóságokkal együtt már meghaladja a 210 ezer forintot, ami még mindig jóval alacsonyabb a fizikai dolgozók 244 ezer forintos átlagánál. Ennél is rosszabb azonban a helyzet a kisboltokban, márpedig az ország egyes részein leginkább ezek jellemzőek – állapítja meg a Blokkk.com.

A szakportál ezért az egyes megyékben elérhető béreket vetette össze a KSH 2017. novemberi béradatai alapján. A fizikai dolgozók fizetését tekintve három részre szakadtak a boltok – derül ki a cikkből. Fejér, Veszprém és Pest megyében, illetve a fővárosban 200 ezer forint felett tudtak keresni az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, Komárom-Esztergom, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében ezzel szemben mindössze 160-170 ezer között van az átlagkereset. (A szakmai bérminimum bruttó 161 ezer forint.) A többi megyében 170-180 ezer között változik a bér.

Komáromban sem örülhetnek azonban a bolti dolgozók: ebben a megyében, akárcsak Vasban, a boltos fizikai dolgozók keresete közel 100 ezer forinttal marad alul a megyei átlagbértől.

Az oldal azt is megnézte, melyik megyében mennyivel nőttek a bérek a kereskedelemben egy év alatt. A legnagyobb – 48 ezer forintos – különbséget Fejér megyében találták, ahol egyébként a bérek is a legmagasabbak, bruttó 228 ezer forintos átlaggal. A megyék többségében 24-29 ezer forint volt az éves emelés, ennél Veszprém megyében (+31 ezer) és Budapesten (+32 ezer) volt magasabb.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!