2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kiszállt a GVH a Telekomhoz és a TelenorhozForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-26 18:34:59
Címkék: Bihari hírek
A két mobilszolgáltató együttműködését vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a Magyar Telekom Nyrt. (Telekom) és a Telenor Magyarország Zrt. (Telenor) székhelyein szerdán.


A cégek reakciója

A Telenor Magyarország közleménye szerint elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért mindenben együttműködik a hatósággal és segíti a GVH munkáját. A cég anyavállalata is közleményt adott ki a vizsgálat tényéről és tárgyáról, hogy tájékoztassa a részvényeseket és biztosítsa őket a Telenor magatartásának jogszerűségéről, de az eljárást a vizsgálat lezárultáig nem kívánta bővebben kommentálni.

A Magyar Telekom is azt emelte ki, hogy mindenben együttműködött és együttműködik a hatósággal, és nem folytatott egyeztetést versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázattal összefüggésben. A 800 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó frekvencia-haszonbérleti szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, még az együttműködés megkezdése előtt jóváhagyta. Emellett a Magyar Telekom és partnere a hálózatmegosztási megállapodásról a Gazdasági Versenyhivatalt proaktívan, jóval a megállapodás aláírása és az együttműködés megkezdése előtt tájékoztatta, és ezt követően is folyamatosan, mindenben támogatta a GVH munkáját – áll a közleményben.


A GVH csütörtöki közleménye szerint versenyfelügyeleti eljárásban a két cég között létrejött, a szélessávú szolgáltatásokat biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködést vizsgálja.

A hivatal gyanúja szerint a Telekom és a Telenor egyeztetett azzal a versenyeztetési eljárással kapcsolatban, amelyet szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére írt ki és folytatott le 2014-ben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.

Az egyeztetések a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhattak. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit – közölte a GVH.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára, a helyszíni szemléhez a törvény értelmében előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul – jelezték.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam a törvény szerint 6 hónap, amely két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!