2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
BEMUTATJUK A BIHARI VADÁSZTÁRSASÁGOKAT III. (Bihar-népe Vadásztársaság - Komádi)Forrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2008-10-29 23:37:31
Nem panaszkodik, nem dicsekszik, Bácsi János egyszerûen elégedett az általa vezetett Bihar-népe Vadásztársasággal. Mûködésükrõl, jelenlegi helyzetükrõl, jövõjükrõl beszélgettünk.

Mint azt megtudtam, a vadásztársaság alapítása már 1946-ban megtörtént Komádiban, persze azóta a tagság alaposan kicserélõdött. Jelenleg negyvenkilenc taggal mûködnek, fele-fele arányban nyugdíjasok és a fiatalabb korosztály. Még egy nõi taggal is büszkélkedhetnek. Õ az egyik tagtársuk lánya. Bácsi János 2001 óta áll a társaság élén. Immár másodszor választották meg erre a posztra.

 

A társaság 17.300 hektárnyi vadászterülettel rendelkezik,amit igazán nem befolyásolt a területek újra felosztása. Volt ugyan, amit elvittek tõlük, de jött helyette újabb terület. Mivel a hat szomszédos vadásztársasággal jó a kapcsolatuk, a terület kijelölés probléma mentes volt. Ezen a területen megközelítõen 600-700 õz, és apróvadak alkotják a vadállományt. Bácsi János azt mondja, az utóbbi években ugyan csökkent a fácán és a nyúl állomány, de most felmenõben van. Ez az év kedvezett az apró vadállománynak.Õk maguk is nevelnek fácánt. Tavaly ezerkétszázat, idén kétezret. Ezeket részben kibocsátják, részben levadásszák. Az elhullás és az orvvadászat szerencsére nem jellemzõ náluk.

 

Az elnök a társaság bevételérõl, kiadásáról számszerûen nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy megélnek belõle.Fõ bevételi forrás a bérvadászat: az õztrófea, és az apróvad. Jelentõsebb kiadásokat pedig a mûködési költség, a vadõrök fizetése, a traktorok és a vadászház fenntartása, karbantartása, a takarmány beszerzése és a napos fácán vásárlása jelent. A fácán nevelést a jövõben is folytatni szeretnék.

 

Mint mondta, a társaságban nincs széthúzás, a tagok fegyelmezettek, és figyelnek, vigyáznak egymásra. Ennek köszönhetõ, hogy nem volt még példa vadászbalesetre a társaság fennállása óta. Az idényre az etetõk, magaslesek rendbetételével, karbantartásával, újabbak építésével készültek. A társaság rendszeresen résztvesz a hortobágyi vadásznapokon, valamint a közgyûléseket közös étkezéssel zárják. Karácsonykor, szilveszterkor vadászvacsorákat rendeznek, ahová hozzátartozókat is vihetnek a tagok.

 

A tagfelvételnél a családtagok elsõbbséget élveznek. Egyéb esetekben az Intézõ Bizottság megtárgyalja, majd elõterjeszti a tagfelvételi kérelmet. Az alapos elbírálás, valamint a jelentõs belépési díj szelektálja a jelentkezõket, így többnyire csak megbízható, komolyan gondolkodó emberek kerülnek be a társaságba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!