2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Egyre nagyobb a pörgés a vidéki ingatlanpiaconForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-27 20:47:10
Címkék: Bihari hírek
A használt lakások 9,9 százalékkal, az újak pedig 16 százalékkal drágultak 2017 harmadik negyedévében.

A tavalyi évben is folytatódott a drágulás a magyarországi lakáspiacon. A múlt év harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál a tiszta árváltozás alapján 9,9 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest, az új lakásoknál pedig 15,7 százalékkal nőttek az országos átlagárak – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely ismerteti a KSH előzetes adatait.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az előzetes hivatalos adatokat értékelve azt mondta, hogy számítani lehetett az árak további emelkedésére. Fontos azonban, hogy előzetes adatokról van szó, a tényszámok a későbbiekben még változhatnak.


„Tapasztalataink szerint a 2017-es év változást jelentett a korábbiakhoz képest, mivel megkezdődött a vidéki lakáspiac felzárkózása. Bár a budapesti lakásárak emelkedése megmaradt, ennek üteme lelassult. A többi nagyvárosban viszont nagyobb drágulás figyelhető meg a fokozódó kereslet miatt” – tette hozzá.

Országos emelkedés

Az ingatlan.com árkörképe szerint január közepén Budapesten a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 559 ezer forintra rúgott. Debrecenben az átlagár 314 ezer forintot tett ki, Nyíregyházán átlagosan 243 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert. Miskolcon 174 ezer forintnál, Győrben pedig 342 ezer forintnál jártak az átlagárak január közepén. Balogh László szerint a következő időszakban tovább erősödhet a megyeszékhelyek és megyei jogú városok szerepe a hazai lakáspiacon, és az országos áremelkedéshez is ezek a nagyvárosok járulhatnak hozzá leginkább.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!