2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Sok málnaszörpben még gyümölcs sincs, nemhogy málnaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-31 19:55:52
Címkék: Bihari hírek
Több málnaszörpöt is tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mint kiderült, vannak olyan készítmények, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, a gyümölcsízt pedig inkább almával és aromákkal igyekeznek helyettesíteni a gyártók.

27 különböző szupermarketekben vagy bioboltokban kapható málnaszörp gyümölcs- és málnatartalmát, adalékanyagait, csomagolását és származási helyét vizsgálta termékcímke alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete – közölték.

A termékeket a csomagoláson szereplő információk alapján értékelték, ehhez figyelembe vették a szörpök gyümölcs-, és ezen belül málnatartalmát; a termék esetleges kockázatot jelentő összetevőit (pl. édesítők, tartósítók, színezékek), a termék eredetét (gyártás helye), csomagolását, illetve hogy rendelkezik-e bio minősítéssel.

Jelentős eltérések

Az egyes termékek minősége között jelentős eltéréseket tapasztaltak. Míg a legjobb szörpök igazi málnából, cukorból (és esetleg néhány adalékból) állnak, vannak olyanok is, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, és a gyümölcstartalmukat a sokkal olcsóbb alma, ízüket pedig az aromák adják.

A közlemény szerint találtak olyan készítményeket is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. A málnamentes, de málnaízű termékekben cukorral, aromákkal és jellemzően biztonságosnak tekinthető színezékekkel érik el a kívánt hatást.

Az első három helyezett:

a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje 91 százalékos

a Spar két sajátmárkás terméke, a Spar Premium 88 százalék

és a Spar Natur pur – 85 százalékos eredménnyel.

A legalacsonyabb (55-61 százalékos) értéket az a négy termék kapta, amelyik egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, az ízt aromák és édesítőszerek, a színt a jobb esetben bodzalé, máskor azorubin biztosítja. Mivel nincs bennük gyümölcs, ezeknek a termékeknek a hivatalos megnevezése nem is málnaszörp, hanem málnaízű szörp, amit mindegyik esetben korrektül tüntettek fel a gyártók. Az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e a név jelentésével – közölte a TVE.

Alma a málnaszörpben

A termékek gyümölcstartalma az esetek felében 30-33 százalékos volt, a prémium termékeknél viszont elérte az 50 százalékot is. De naivitás lenne azt feltételezni, hogy a málnaszörpben a gyümölcstartalmat a málna jelenti. Tizenegy termék tartalmazott almát, és ezekben – két kivételtől eltekintve – ez a gyümölcs volt csak érdemi arányban.

A korábbi tesztjeikkel ellentétben most határozottan megfigyelhető volt, hogy a gyengébb értékelést elérő termékek kizárólag a legolcsóbb kategóriából kerültek ki.

A vizsgált 27 termékből négy szörp kivételével mindegyik tartalmazott valamilyen színezési céllal használt adalékot, ez az esetek többségében az egészségre nézve nem jelent kockázatot.

A málnaszörpök esetén az édes íz biztosítására leggyakrabban cukrot (glükóz-fruktóz szirup vagy kristálycukor) alkalmaznak, de a diétás, cukormentes szörpökhöz édesítőszereket adagolnak a cukor helyett. Ezek nem csak a cukorbetegek szempontjából előnyösek, hanem a gyártóknak is segítenek a költségek alacsonyan tartásában – írták a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!