2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Miért húznak el a szakápolók külföldre? A háromszoros bérkülönbség elég ütős indokForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-05 20:45:14
Címkék: Bihari hírek
Az egészségügyben és szociális terület szakdolgozói november helyett már a januári fizetéssel megkapják a szakszervezetekkel korábban kialkudott béremelést – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy hétvégi interjúban. Mire lesz ez elég, ha összevetjük a hazai fizetéseket a németországiakkal?

A szaktárca vezetője azt mondta, ez az intézkedés mintegy 80 ezer embert érint, az előrehozás mellett pedig azért döntöttek, mert ezt a szakszervezetek kérték.  Ez 20 milliárd forint kiadást jelent, amelyet a 2018-as költségvetésben elfogadott 200 milliárd forint fölötti tartalékból finanszíroznak.

Egy szakápoló átlagos bruttó bére ma Magyarországon 194 857 forint – írja álláskeresési portálokra hivatkozva a Pénzcentrum. De mi a helyezt Németországban? Az egyik hirdetés OKJ 54, OKJ 55 képzettséggel, német nyelvtudással vagy anélkül keres embert, ráadásul a nyelvtanulásban is segítenek. Aki nem beszél németül, az havonta 1250 eurós, vagyis 387 ezer forintos fizetést kap maximum 120 óra/hónap nyelvoktatáson kívüli munkáért.

Sikeres B2-es nyelvvizsga esetén a német bértáblázat szerinti legalább 2400 (vagyis 744 ezer forintos), de akár 3500 euró (vagyis 1 millió forintnak megfelelő) alapfizetést ígérnek havonta kiegészítő pótlékokkal.

Egy másik hirdetésben bruttó 3500 eurós fizetésért keresnek embert, plusz ehhez jön még a naponta nettó 10/15 eurós úgynevezett kiküldetési hozzájárulás. Ehhez viszont elengedhetetlen a befejezett egészségügyi szakápolói vagy ápolói végzettség és a német honosítás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!