2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Búcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész országForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-06 21:00:20
Címkék: Bihari hírek
Havonta félmillió forintot is megtakaríthat egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres számlafeldolgozásra. A megdöbbentő számadatnak az ad aktualitást, hogy a tervek szerint 2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. Ez vonatkozik a számlatömbön kiállított, papír alapú számlákra is!

A hazai cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy bizonylat, míg azt engedélyeztetik, egy számla feldolgozása pedig átlagosan ezer forintba kerül – derül ki az LLP Hungary felméréséből, ami legalább 100, legfeljebb 1000 bejövő számlát kezelő cégek körében végeztek el. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kisvállalkozók közel háromnegyede még mindig papíralapon továbbítja a számlákat, temérdek formanyomtatványt és űrlapot csatolva, ami nemcsak rengeteg időbe, de sok pénzbe is kerül. A könyvelők munkájának legalább egyharmadát az adminisztráció teszi ki, nem csoda, hogy egyre többen kérik az ügyfeleiket, hogy elektronikus formában küldjék el nekik a számlákat, bizonylatokat, és ne csak hó végén kapják meg azokat egyben.

A szoftveres megoldásra való átállással havi ezer számlánál már félmillió forint is megtakarítható, nem beszélve az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a mulasztással érintett számlánkénti, akár 500 ezer Ft mulasztási díjról. Ráadásul van olyan program, a Digitális Pénzügyi Asszisztens, amely az e-számlázás mellett az egész üzletvitelt leegyszerűsíti, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a programból indítható banki átutalások vagy kimutatások, grafikonok lehívása. Az is fontos szempont, hogy a manuális munka alól felszabaduló könyvelőknek marad idejük arra, hogy üzletviteli tanácsokkal lássák el megbízóikat. Továbbá az e-számla környezetkímélő és költséghatékony, mert azt nem nyomtatják ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!