2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
„A traktoros csak hátradől, és élvezi a kilátást” – precíziós gépek a magyar földekenForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-07 21:51:12
Címkék: Bihari hírek
Ma már nem kérdés, hogy a mezőgazdaság jövője a precíziós megoldásokban rejlik. Mégis sokan még el sem kezdték az átállást, szkeptikusan figyelik a fejlődést, szemfényvesztésnek gondolják a metódust. A következő néhány évben a hitetlenkedők és a „Pató Pálok” végérvényesen lemaradhatnak.

A precíziós mezőgazdaság vívmányai legtöbbször még a sokat látott gazdákat is meglepik. És nemcsak az önjáró gépek, melyek még a legjobbnak tartott traktorosnál is jobban végzik a feladatukat a talajmunkáktól kezdve a vetésen és növényvédőszer-kijuttatáson át egészen az aratásig. A „hardvernél” talán még nagyobb vívmány a big data, mely már az agráriumban is éppolyan fontos, mint például a kereskedelemben. A traktor csak akkor tud precízen dolgozni, ha a talajadatokat is ismerjük. „Évtizedek óta ezeken a földeken dolgozom, és azt hittem, ismerem a területet” – mondja Csontos András a horti mezőgazdasági szervezet vezetője. „De még engem is sikerült meglepnie a pontos talajvizsgálatnak.” A vallomásból jól látszik, hogy ma már nem érdemes „csak hinni”, hogy jól csináljuk, amit csinálunk.

Jobban a legjobbnál

Horton, ahogy egész Magyarországon is jellemző, kevés a teljesen szabályos tábla. Azonban a szabálytalan táblákat is a lehető legideálisabban használják ki a precíziós gépek, melyek néhány centiméteres pontossággal dolgoznak. Egy 100 hektáros táblán akár 3-4 hektár is veszendőbe mehet, ha a gép (tulajdonképpen a szoftver) helyett az emberre bízzuk a vezetést. Ennek ékes bizonyítéka a már-már ijesztően katonás sorban kibújt búzasorok Horton. Nincsenek üres foltok, nincs kihasználatlan terület. Ezt már bizony nem egy jó szemű traktoros vetette.

Persze, ma még ott kell ülnie a traktorosnak a gépben, de Csontos András szerint ez már nem sokáig lesz így. A videón is láthatjuk, hogy a traktoros hátradől és csak „élvezi a kilátást”.


Miért kételkednek mégis a gazdák?

Ha minden ennyire egyértelmű, bizonyítható és tényeken alapul, akkor mégis miért is kételkednek sokan? Mert a mezőgazdaságban bármit megtehetünk, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, nem lehet kiemelkedőt alkotni. Csontos András nem érti azokat, akik még nem használják ki az új lehetőségeket, hiszen minden tény a fejlesztés mellett szól. Viszont felhívja a figyelmet, hogy Horton sem egyik napról a másikra álltak át: lépésről lépésre, 2010 óta minden évben fejlesztettek valamit, így elosztva a mára már korszerű és modern gépparkkal rendelkező gazdaság megújulásának költségeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!