2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A szakértő válaszol: mit kezdhetnek az élettársak a családi adókedvezménnyel?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-09 20:54:56
Címkék: Bihari hírek
Ha két élettárs külön lakcímre van bejelentve, de szeretnének családi adókedvezményt érvényesíteni, megoszthatják-e ezt egymás között – ezt kérdezte egy olvasó az Adózónától. A portál szakértője válaszolt.

A családi kedvezmény az adott évek adóbevallásainak önellenőrzésével utólag is igénybe vehető. Azonban ilyekor számítani lehet arra, hogy az adóhatóság behívja a feleket jogosultságuk igazolására. Ha az élettársak bejelentett lakcíme különböző, és a közös háztartás címe tartózkodási helyként nincs feltüntetve az érintett lakcímkártyáján, kérdéses, hogy az adóhatóság elfogadja-e az együttélés más fajta bizonyítását. Ráadásul ha valaki életvitelszerűen nem a lakóhelyén él, törvény írja elő, hogy kötelező a tartózkodási helyét bejelentenie.

A gyerek megszületéséig csak a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa jogosult a családi kedvezményre, az élettárs apa akkor sem, ha egy évnél régebbi bejegyzett vagy közokirattal igazolt élettársi kapcsolatról van szó.

Az élettársak a már megszületett közös gyerekük tekintetében a házastársakkal azonos elbírálás alá esnek akkor is, ha nincs hivatalosan igazolt élettársi kapcsolatuk. A magzat után járó kedvezményt viszont csak az adóbevallásukban oszthatják meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!