2018. október 22. Hétfő, Előd.
 
Lehúzza az állam a gázfogyasztókatForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-14 15:14:04
Címkék: Bihari hírek
Nem nyert, hanem veszített a lakosság a rezsicsökkentett hatósági gázárral, állítja Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető, akinek több éves pereskedés után sikerült megszereznie a vonatkozó számlákat az állami MVM gáznagykereskedő cégétől, a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK). (A per azért húzódott el ennyire, mert az MFGK a Kúriáig is elment, hogy meggátolja a dokumentumok nyilvánosságra kerülését.)

Tóth a kiperelt, gázimportról szóló adatokból arra következtet, hogy valójában nem is spórolt a lakosság, hanem konkrétan bukott a beszerzési árhoz képest: nagyobb csökkentés lett volna indokolt, mint amit az állam a rezsicsökkentéssel adott. A politikus szerint már valamennyit 2013-2014-ben is vesztettek a gázfogyasztók a kicsit magasabban tartott állami tarifán, azóta pedig, amióta az olajár jelentősen csökkent, még rosszabbul járt a hatósági áron tartott lakosság.

2013 és 2017 között szerinte egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet spórolhatott volna, ha az állam engedi érvényesülni a beszerzési árak csökkenését a lakossági árakban.

Hogy a szabadpiaci árakkal aktuálisan jobban járnának a fogyasztók, mint a rezsicsökkentett, szabályozott árakkal, mutatja az is, hogy az E.ON bizonyos fogyasztóknál máris aláígért az állami, nagyon olcsónak hirdetett rezsicég ajánlatának. Németh Szilárd fideszes rezsibiztos kedden kiakadt a multicég lépése miatt, úgy vélte, hogy az E.ON ezzel az országgyűlési választásokba akar beavatkozni "Brüsszel oldalán", beszáll az "ütök-kapokba" és "kicsit vissza kellene fogniuk az agarakat." Az E.ON a politikus kirohanására egy kéztördelős közleményben reagált.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!