2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Erősödött a biztosítási ágForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-14 16:01:20
Címkék: Bihari hírek
Meglódult a csomagkézbesítések száma és a biztosítási üzletág is a Magyar Posta Zrt.-nél 2017-ben. Hagyományos levelet tavaly még kevesebbet adtak fel, de a visszaesés mögött egy jogszabályváltozás is áll, nem csak az alternatív levelezési lehetőségek felfutása.

Csaknem 40 millió csomagot – hivatalos elnevezéssel árutartalmú küldeményt – kezelt 2017-ben a Magyar Posta Zrt., amelyből a nemzetközi kereskedelemben több mint 18 milliót közvetített – tájékoztatta a Magyar Időket a társaság. Ez alapján a belföldi csomagszám 22 millió lehetett, a vállalat pedig hozzátette, hogy az automatákon keresztül 368 ezer darabot kézbesített a posta.

Nem könnyű összevetni a 40 milliós számot a 2016-os és a 2015-ös adatokkal, amikor 15,74, illetve 17,7 millió csomagot regisztrált a társaság. Ennek oka az, hogy bár az utóbbi években folyamatosan növekszik ez a küldeménykategória, a kiugró adat hátterében sokkal inkább egy 2017 áprilisi jogszabályváltozás áll. Akkor lépett ugyanis hatályba az a kormányrendelet, amely szerint a levélküldemények nem haladhatják meg a 324×229×24 milliméteres méretet.

Korábban viszont minden, 2000 grammos súly alatti küldeményt fel lehetett adni levélként, függetlenül a mérettől és az alaktól, ráadásul így olcsóbb is volt kisebb csomagokat útjukra indítani, levél kategóriában. Így tehát azok a küldemények, amelyeket a korábbi lehetőségek szerint levélként adtak volna fel az ügyfelek, idén április után a csomag kategóriát erősítették. Emellett igaz az is, hogy az online rendelések szaporodása miatt a társaság évek óta a csomagforgalom nagy léptékű bővülésével számol.

A levélforgalom jócskán visszaesett egy év alatt, részben tehát a fenti jogszabályváltozás miatt, de egyébként is évről évre kevésbé népszerű a kapcsolattartásnak ez a hagyományos módja. Igaz, 2016-ban mintegy ötmillióval több levelet kézbesített a posta a 2015-ös 620 milliónál, de az az évi eredmény 5 százalékkal maradt el a 2014-estől. Tavaly már csak 594 millió levelet kézbesített a posta. A hivatalos iratok, tértivevényes küldemények száma 63,4 millió darab volt, táviratból tavaly 48 ezer darabot adtak fel az ügyfelek.

A biztosításból származó bevételek 11 százalékkal nőttek 2017-ben a postánál az előző évhez képest, amikor csaknem 232 ezer biztosítási szerződést kötöttek az ügyfelek. Az utasbiztosítások továbbra is népszerűek, ezek darabszáma 6 százalékkal nőtt egy év alatt, de értékben ennél nagyobb, 13 százalékos a növekedés mértéke.

Ennek az üzletágnak az erősítése indokolt, tekintettel arra, hogy a korábbi években a társaság árbevételének fele származott a lassan hanyatló levélforgalomból. A pénzügyi, pénzforgalmi, biztosításközvetítői tevékenység 2015-ben a bevétel harmadát adta. A tavalyi éves beszámoló elfogadása későbbre várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!