2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Kétszázezren írtak SMS-t a hivatalnakForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-15 19:15:10
Címkék: Bihari hírek
Január eleje óta kérhetik az adófizetők, hogy a hivatal postán küldje ki számukra a személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket. Eddig nagyjából 263 ezren éltek a lehetőséggel, közülük a legtöbben SMS-t írtak a mobiltelefonjukról a NAV-nak. A hatóság idén is több millió adóbevallás-tervezetet készít el.

Özönlenek a kérelmek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A hatóságot most azok a magánszemélyek keresik, akik azt szeretnék, hogy a NAV postán küldje ki a címükre az adóbevallásuk tervezetét.

– Ahogy tavaly, úgy idén is több millió személyijövedelemadó-bevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A személyre szóló dokumentumot március közepétől nézhetik meg az érintettek az interneten, de csak akkor, ha korábban regisztráltak az ügyfélkapura – közölte lapunknak az adóhivatal.

A szervezetnél hozzátették, hogy azok, akiknek nincs ügyfélkapus hozzáférésük, március 19-ig több módon is kérhetik, hogy a hivatal postázza nekik az elkészült dokumentumot. Az érintettek levélben terjeszthetik elő igényüket, de SMS-t is írhatnak a NAV-nak a 06-30/344-4304-es telefonszámra.

Emellett a hatóság honlapján elérhető BEVTERVK jelzésű űrlapon is jelezheti bárki a kérését, miként telefonon, a 1819-es hívószámon is lehet intézkedni. Aki személyesen szeretné kérését megfogalmazni, nyugodtan felkeresheti ez ügyben az adóhivatal bármelyik ügyfélszolgálatát.

A NAV kimutatása szerint a különféle módszerekkel már eddig is sokan éltek. A postázási kérelmet január eleje óta lehet beadni, az eltelt egy hónap alatt pedig nagyjából 263 ezer ilyen jelzés futott be. A legtöbben az SMS-t választották, eddig majdnem 190 ezren ütötték be a telefonszám mellett a szükséges adatokat. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni, mégpedig ebben a formában: SZJA[szóköz]adóazonosítójel[szóköz]évszámhónapnap.

Érdemes felidézni, hogy az elmúlt esztendőben több mint hétszázezer személy kérte, hogy a NAV postán küldje el a részére az elkészített bevallástervezet. Az érintettek fele SMS-t küldött, sokan postai levélben vagy az ügyfélszolgálatok valamelyikén személyesen terjesztették elő igényüket, de az internetes felületet is több mint százezren használták.

Az adóhivatalnál az adóbevallás kapcsán kiemelték, hogy a végső dátum idén május 22-re esik, eddig kell megtenni a szükséges lépéseket. A NAV a tervezetben ugyanis pusztán azokat az adatokat tünteti fel, amelyek különféle hivatalos csatornákon keresztül a tudomására jutottak.

– Előfordulhat, hogy szükség van a nyomtatvány adatainak kiegészítésére, módosítására – jegyezték meg az adóhivatalnál –, ezeket a feladatokat kell elvégezni május 22-ig. Ha nincs szükség semmilyen változtatásra, a dokumentum május 22-én érvényes bevallássá változik, vagyis az érintetteknek – az őstermelőket és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeket kivéve – anélkül lehet kész adóbevallásuk, hogy a rubrikák töltögetésére akár csak egy percet is fordítottak volna. A nyomtatványt tehát minden adófizetőnek érdemes áttanulmányoznia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!