2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Új vagy használt lakást vegyen? Pró és kontra érvek egy kis matekkalForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-15 19:59:20
Címkék: Bihari hírek
Idén még nehezebb a döntés.

A teljes fővárosi ingatlanárakat vizsgálva megállapítható, hogy az átlagárakat tekintve az új építésű lakások négyzetméterára 121 ezer forinttal drágább a használtnál – derül ki a Duna House elemzéséből. Az új lakások esetében ez átlagosan 635 ezer forintos, míg használt téglalakásoknál 514 ezer forintos négyzetméterárat jelent a fővárosban.

„A fővárosi átlagárakat tekintve egy 60nm-es lakást új építésűként 7,3 millió forinttal drágábban lehet megvásárolni, mint egy ugyanekkora használtat. Érdemes azonban megvizsgálni minden esetben a használt lakásokhoz kapcsolódó felújítási költségeket és az újépítésű-projekteknél érvényesíthető támogatási kedvezményeket, amelyek figyelembevételével jelentősen csökkenhet a különbség” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Budapest bizonyos kerületeiben pedig ennél is szorosabb verseny van, a legtöbb új építésű fejlesztéssel rendelkező XIII. és XI. kerületben sok esetben találunk közel azonos árakat az új, az újszerű és a használtlakások összehasonlításánál.

A csok megváltozott feltételei, a 3 gyerek esetében járó 10 millió forintos államilag támogatott kedvezményes hitel, az illetékkedvezmények különböző mértékei, vagy akár egy régi lakás fűtéskorszerűsítésnek költségei és a hosszabb távon számított rezsiköltségek is komoly döntési tényezők lehetnek egy-egy ingatlantranzakció során.

A pénzügyi adatok mellett azonban döntésünknél érdemes több szempontot is megvizsgálni, amelyek sok esetben az élet- és lakhatási körülményeinket is befolyásolhatják a pénztárcánk tartalma mellett. A funkcionalitás és a modern elrendezés az új és újszerű lakások esetében felülírja a négyzetméter alapú nagyság fontosságát, illetve például adott területen lehet szélesebb kínálatból tudunk választani az új építésűek tekintetében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!