2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Csúszik a nagy börtönépítés, túl sokat kértek a pályázókForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-19 20:23:12
Címkék: Bihari hírek
A kormány nyolc új börtönt kívánt építeni, hogy csökkentse a zsúfoltságot. Négy esetben azonban most eredménytelennek nyilvánították a megismételt közbeszerzést, mert a pályázók túl magas áron vállalták volna a munkát. De mi lesz a börtönőrnek felvett emberekkel?

A Magyar Narancs szúrta ki a február 16-án megjelent Közbeszerzési Értesítőben, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

Az indoklás szerint „tekintettel arra, hogy a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékét, ezért az eljárás fedezet hiánya okán eredménytelen, a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontja alapján. A rendelkezésre álló fedezet mértéke a 320/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti előterjesztésben rögzítésre került, amely 3.937.007.874,- nettó HUF.
Hivatkozva a Kbt. 53. § (4) bekezdésében foglaltakra, tekintettel arra, hogy valamennyi részben a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékét ezért ajánlatkérő a végső ajánlatok bírálatát nem folytatta le, az eljárást eredménytelennek nyilvánította.”

A többi négy börtönről (Békés, Komádi, Kunmadaras, Komló) egyelőre nem esett szó.

Hivatalosan már egy évvel ezelőtt el kellett volna kezdődnie a beruházásoknak, és idén indult volna a próbaüzemmód. Ennek megfelelően számos munkavállaló jelentkezett és végezte el a 6 hónapos tanfolyamot Budapesten, sok esetben távol a családtól. Ők abban bíztak, hogy a börtönök hamar elkészülnek, és helyben jól fizető állásuk lesz. Egyelőre úgy fest, csalódniuk kell.

Az előzményekről

A következő két évben mintegy 30 százalékkal bővül a bv. állományának létszáma – közölte a szervezet 2016 októberében kinevezett országos parancsnoka. Tóth Tamás, aki korábban általános helyettes volt, azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen jelentős létszámbővítés szükséges a képzési rendszer megerősítésére is az anyagi források biztosítása mellett – számolt be akkor a vg.hu . A beruházásokkal párhuzamosan a már meglévő 9000-es állomány mellett 2500 új dolgozót választanak és képeznek ki. A nyolc új helyszínen egyszerre nyitották meg kapuikat a toborzóirodák, ahová több ezer életrajzot juttattak el, és egy átlagos napon százan érdeklődnek a betölthető állások iránt. Tóth szerint a szervezetnél stabil és biztos egzisztenciát lehet teremteni, amire bátran alapozhat bárki egy egész életet.

A férőhely-bővítési program részeként mintegy százmilliárd forintból 2018-ig összesen hatezerrel nő a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezhetők száma, ezzel várhatóan 100 százalék alá csökkentve a börtönök telítettségét – közölte Csóti András még az állampusztai börtön új fogvatartotti körletépületének átadóünnepségén, 2016-ban. A BVOP korábbi parancsnoka elmondta, Magyarországon 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma 18 200, az országos telítettség jelenleg 131-132 százalékos.

Csak a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros volt a túljelentkezés, egészen pontosan 821-en adták be az önéletrajzukat. A toborzási tervet kissé felülmúlva első körben 53 emberrel kötött munkaszerződést a BVOP 2017 elejéig. Ők valamennyien (50 felügyelő, 2 segédelőadó, 1 szakápoló – 12 nő és 41 férfi) sikeresen teljesítették a kötelező pszichológiai és fizikai alkalmassági próbákat, és megkezdhették a munkakörükhöz szükséges szaktanfolyamokat, amelyek pozíciótól függően nagyjából fél évig tartanak.

A Magyar Narancs most beszélt pár olyan jelentkezővel, akik elvégezték a több hónapos kiképzést, aztán válaszút elé érkeztek.

Egyikük úgy döntött, leszerel, mivel nem akart a családjától távol lenni hosszabb ideig. A fiatal, családos férfi hetelős külföldi munkát hagyott ott a börtön miatt, de miután most az ország különböző börtöneibe küldték volna dolgozni, inkább egy közeli városban vállalt gyári munkát

Egy nő ugyan kapott állást egy közeli börtönben, de attól tart, mikor vezénylik át egy másikba. Ő szintén nem vállalná akkor a munkát, hiszen gyermekei vannak.

A munkalehetőség egyébként vonzó volt az álláskeresőknek, hiszen a börtönben dolgozóknak minimum havi bruttó 220 ezres kezdő fizetést, évi 200 ezres cafeteriát, lakhatási, utazási, szociális támogatást, valamint kedvezményes üdülési és mobiltelefon-használati lehetőséget ígértek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!