2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Alig lehet gáz a hazai tározókbanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-28 15:27:08
Címkék: Bihari hírek
Alig van gáz a hazai kereskedelmi tározókban – írja a Magyar Nemzet, emlékeztetve, hogy a napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) mégis azt közölte, hogy bőséges mennyiségű, 2,5 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre.

A lap ugyanakkor szakértőkre hivatkozva az írja, hogy az összesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – már csak mintegy 650 millió köbméternyi a földgáz. A tárolók feltöltöttsége ezek szerint alig 15 százalékos.

A szőregiben 1,4 milliárd köbméter áll, abból azonban csak 1,2 milliárd a különleges vészhelyzetben felhasználható állami tartalék, a többi magáncégeké. Vagyis az elérhető mennyiség a vésztartalékokkal együtt is mindössze 1,85 milliárd köbméter.

A lap által idézett, meg nem nevezett szakértők szerint így talány, hol tárolják annak a 2,5 milliárd köbméter gáznak a többi részét, amelyről az MEKH beszélt. Az sem ismert – folytatták –, hogy a kormányzat a készletből ténylegesen mekkora mennyiség felett rendelkezik, és mennyi van a gázkereskedő társaságok birtokában.

A gázkészletekről kedden a parlamenti pártok is vitáztak, Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt ígérte, pártja, ha kormányra kerül, biztonságos mennyiségű gáztartalékot halmoz fel a tárolókban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!