2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Zsebszerződések: a kormány megtalálta a bűnöstForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-06 21:13:14
Címkék: Bihari hírek
Reagált az agrártárca az Európai Bíróság döntésére.

Az Európai Bíróság döntése azt jelenti, hogy Brüsszel a külföldi földspekulánsok oldalára állt – reagált a Földművelésügyi Minisztérium arra, hogy a testület az uniós joggal ellentétesnek és aránytalanul súlyosnak ítélte azt a magyar jogszabályt, amely alapján azonnali hatállyal és kompenzáció nélkül bontották fel a 2013-ig megkötött földhaszonbérleti szerződések, ha azok nem közvetlen családtagok között köttettek.

A tárca közleménye szerint a magyar törvény célja az volt, hogy ne lehessen spekulánsok kezére játszani a magyar földet, „ahogy az a balliberális kormányok alatt történt”. "A kormány célja változatlan: a magyar földet magyar kézben akarjuk tartani, meg akarjuk védeni a külföldi spekulánsoktól, a kisbirtokok, a családi gazdaságok arányát növelni, a nagybirtokok arányát csökkenteni akarjuk" – folytatódik az írás.

Hogy ez mennyire van így, arról az alábbi cikkben írtunk korábban:
Honfoglalás NER módra: így vette át a hatalmat a föld fölött a kormány

A családi gazdaságok erősítését tűzte ki célul a kormányzat 2010-ben. Nyolc évvel később tény: vannak családok, amelyek valóban megerősödtek az elmúlt időszak intézkedéseinek köszönhetően.

A közlemény itt véget is érne, ha nem lenne kampány. Mivel azonban egy hónap múlva választások lesznek, az FM rúg egyet az ellenzékbe is: „A mostani brüsszeli döntés azt is jelzi, hogy ha április 8-án az ellenzék jut hatalomra, akkor a magyar föld ismét veszélyben lesz. Ahogy arra már Karácsony Gergely is utalt, elvennék a magyar gazdáktól az általuk tisztességesen megvásárolt földeket, és ahogy ez a brüsszeli döntés is jelzi: külföldi spekulánsok kezére játszhatnák” – áll a közleményben.

Az Európai Bíróság egyébként Luxembourgban működik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!