2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bátran vásárolnak a magyarok, meg is lökték a GDP-tForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-06 21:21:43
Címkék: Bihari hírek
Két fő oka volt a GDP-emelkedésnek: az építőipar látványosan felpörgött, a fizetésemelések után pedig egyre bátrabban vásárolnak az emberek.

Megerősítette a KSH az első becslést, 4 százalékkal nőtt a magyar GDP 2017-ben. A részletes adatokból kiderült: a növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járult hozzá.

Az építőipar hozzáadott értéke a gazdasági növekedéshez 32 százalékkal nőtt. Átlagos körülmények között ennek az iparágnak nem túlságosan nagy a súlya, most viszont egy ekkora növekedés elég volt ahhoz, hogy látványosan felfelé húzza a GDP-t. A teljes magyar ipar hozzáadott értéke 3,9, a szolgáltatásoké pedig 3,3 százalékkal nőtt. A mezőgazdaságé 9,0 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest – igaz, 2016 kimondottan jó éve volt a magyar mezőgazdaságnak, ahhoz képest nem meglepetés, hogy jókora volt a visszaesés.

A háztartások tényleges fogyasztása 4,1 százalékkal nőtt, a közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal csökkent.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt emelte ki: a fogyasztásban az elmúlt évek egyik legnagyobb növekedését mérték, a kedvező munkaerő-piaci folyamatok miatt szívesebben vásárolnak az emberek. Szintén erőteljesen segítette a gazdaság teljesítményét a beruházások bővülése, az uniós projektek felpörgésén, a lakáspiaci fellendülésen, valamint a feldolgozóipari kapacitásbővítéseken keresztül. A gazdasági növekedést a külkereskedelem fogta vissza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!