2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Breaking: pozitív üzenetet fogalmazott meg a kampányban egy kormánytagForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-17 15:24:29
Címkék: Bihari hírek
Fazekas miniszter úr egy böllérfesztiválon szólalt fel.

Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás – közölte Fazekas Sándor az abádszalóki böllérfesztiválon a KSH-ra hivatkozva. A földművelésügyi miniszter ezt annak tudja be, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra.

Fazekas Sándor elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos növekedés eredményeként, most átlagosan 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás. Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is - tette hozzá.

Az MTI tudósítása szerint Fazekas Sándor szólt arról is, hogy az áfacsökkentés, a fordított áfa, ezzel a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul a feketekereskedelem visszaszorításához is. Elmondta: 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - közölte.

Kitért arra is, hogy a belföldi termelés, az állattartás heyzete stabilizálódott az elmúlt években, a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. Kiemelte: a tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett.

Pár dolog azért elkerülhette a miniszter figyelmét, ezért kiegészítjük – ugyancsak a KSH adataival – felszólalását:
A 2010-ben még 3,17 milliós sertésállomány 2017-re 2,87 millióra, rekordalacsony szintre esett vissza.
A sertéscomb átlagára a 2015-ös szintről az áfacsökkentés után 1110 forintra esett vissza, most viszont már jócskán meghaladja az 1200 forintot, ami éves szinten az inflációnál jóval nagyobb áremelkedést takar.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!