2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Folyamatosan javítják az utakat a megyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-18 19:13:01
Címkék: Bihari hírek
Jelenleg hidegaszfalttal töltik fel a kátyúkat, de hamarosan már tartós javításra is alkalmas lesz az időjárás.

A megszokotthoz képest enyhe időjárásnak köszönhetően kevesebb kátyú borzolja az autósok idegeit Hajdú-Bihar és székhelyének útjain.
Mind a cívisváros, mind a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan javítják az utakat – közölték érdeklődésünkre az önkormányzat, illetve a közútkezelő képviselői. A jelenlegi körülmények a kevésbé strapabíró, úgynevezett hidegaszfaltozást teszik lehetővé, de amint beköszönt a tartósan száraz és csapadékmentes idő, attól kezdve már a jóval stabilabb meleg aszfalttal tüntetik el a közlekedésre veszélyes kátyúkat.
A debreceni polgármesteri hivatal az utak felügyeletére útellenőri szolgálatot működtet, melynek szakemberei meghatározott bejárási ütemterv szerint ellenőriznek. Elsősorban a szilárd burkolattal ellátott városi utakat, illetve kiemelten a közösségi közlekedés és a teherforgalom által leginkább érintett útvonalakat, mivel javarészt ezeken a szakaszokon alakulnak ki leggyakrabban a kátyúk.
Amennyiben jelentős úthibát észlelnek, haladéktalanul intézkednek azok kijavíttatásáról.

Az enyhe télnek köszönhetően az elmúlt évek hasonló időszakaihoz képest kevesebb a kátyú a megye, és a város útjain. A kialakult úthibákat folyamatosan javítják a szakemberek. A 32 ezer kilométer hosszú országos közúthálózaton a magasabb életkorú burkolatú utakon – főleg a téli időszakban – a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának hatására könnyebben alakulhatnak ki burkolathibák.

Áprilistól tartósan

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei úthálózat felügyeletét, üzemeltetését, és fenntartását öt mérnökség végzi. Az elmúlt években az építési, felújítási tevékenységek következtében az utak amortizálódási folyamata is lassuló tendenciát mutat, így a megye főútvonal hálózatán, valamint Debrecen átkelési szakaszain balesetveszélyes burkolathiba nincs. A hibák leginkább a mellékutakon jelentkeznek, hiszen ezek pályaszerkezete többnyire elöregedett.

Amikor a feltételek adottak – tehát tartósan száraz és csapadékmentes időben – a kátyúzási munkákat folyamatosan, ütemezetten végzik a téli időszakban is, a kisebb kátyúkat hidegaszfalttal javítják. A tartósabb kátyúzási munkákat a téli üzemeltetési időszak után, várhatóan április elejétől kezdhetik el, ezzel egy időben indulnak a teljes körű útfelújítási munkák a megyében.

Útellenőri szolgálat

A debreceni polgármesteri hivatal közleményéből kiderül, a város területén is egész évben zajlanak az útjavítási munkák, jelenleg itt is hidegaszfalttal történik a kialakult úthibák megszüntetése. A meleg aszfalttal történő átfogóbb javítási munkálatok az aszfaltkeverő telepek március végi beindulása után várhatók. Az utak felügyeletére az önkormányzat útellenőri szolgálatot működtet, amely számára a cívisváros területe négy körzetre van osztva.

Az útellenőrök előre meghatározott bejárási ütemterv szerint ellenőrzik elsősorban a szilárd burkolattal ellátott városi utakat, kiemelt figyelemmel a közösségi közlekedés és a teherforgalom által leginkább érintett útvonalakra, mivel elsősorban ezeken az útszakaszokon lehet számítani kátyúk kialakulására. Amennyiben az ellenőrök jelentős úthibát észlelnek, haladéktalanul intézkednek azok kijavíttatásáról – áll az önkormányzat levelében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!