2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem fáznak, inkább éhesek a gólyákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-22 19:29:56
Címkék: Bihari hírek
Megjöttek a gólyák, annak ellenére, hogy a tél is szinte velük együtt tért vissza.

Elsőként a hímek érkeznek, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérséklet különbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába nem a hideg elől, hanem a fellelhető táplálék hiánya miatt repülnek – tájékoztatott Déri János, a hortobágyi madárkórház Alapítvány vezetője.

Halállal is végződhetnek

Az utóbbi napok időjárása miatt a visszatérő gólyák nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt. Egerek, pockok már a hótakaró ellenére is mozognak. Egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik. Hogy a tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Előfordul egy-egy viharos széllökés következtében, hogy valamely egyed megsérül, átázik és áthűl.

– Ha gólyát látunk lakhelyünk környékén, először győződjünk meg róla, hogy egészséges egyedről van-e szó, vagy valóban segítségre szorul. Ha láthatóan sérült, vagy fekszik, fogjuk meg, és helyezzük meleg helyre, majd próbáljuk megetetni apró hallal, vagy csirkenyesedékkel. Ez után keressék a Hortobágyi Madárkórházat a 0630/535-6484-es ügyeleti számon.

Sok esetben az ijedt madárnak csak meg kell száradnia, megnyugodnia. Ha a madár már áll, sétál, kísérletet tehetünk arra, hogy tud-e repülni. A már aktív, fogságban tartott gólya ideges, indulna vissza fészkéhez – beszél a gólyák mentéséről Déri János, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészséges, fészkét őrző madarakat ne háborgassuk befogási kísérlettel.

Hús és víz kell nekik

Segíteni természetesen lehet a gólyákon. A fészek környékén elhelyezett táplálék, egy lavór langyos víz valóban segítség számukra. Hamar elfogadják a felajánlott segítséget, amit meg is szoknak. Így ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, míg teljesen el nem olvadt a hó. Minden nap ugyan arra a helyre, ugyan abban az időpontban helyezzük el a táplálékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!