2024. június 9. Vasárnap, Félix.
 
Most élünk úgy, mint a válság előtt, kilenc év kellett hozzáForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-25 22:04:06
Címkék: Bihari hírek
A magyar gazdaság teljesítménye 2017-ben 10%-kal haladta meg a válság előttit, a különböző szektorok azonban eltérő mértékben járultak hozzá a növekedéshez. A fogyasztás először tavaly haladta meg a 2008-as szintet.

Tavaly 4%-kal nőtt a magyar gazdaság, ez csaknem duplája a 2016-os adatnak, és ami különösen fontos: a növekedés szerkezete kiegyensúlyozott volt- olvasható a portfolio.hu összegzésében. A GDP-növekedéshez az ipari, az építőipar és a szolgáltatások bővülése egyaránt hozzájárult. A növekedésben fontos szerepe volt a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásainak, ami húzta a beruházásokat. A reálbérek gyors emelkedése és a lakosság óvatossági megfontolásainak oldódása szintén támogatta a bővülést.

Hosszabb időtávot tekintve azonban vegyes a kép. A világgazdasági válság nyomai, vagyis a 2009-es jelentős gazdasági visszaesés eltérő mértékben érintették a szektorokat. Legkönnyebben az exportőrök vészelték át a válságot, ami a külső kereslet magára találásának és a magyar gazdaság nyitottságának köszönhető, így a kivitel már 2011-ben meghaladta a 2008-as szintet. Az import viszonylag jó teljesítménye akár meglepő is lehetne, hiszen a fogyasztás és a beruházások sem indokolták a behozatal erős növekedését, ugyanakkor tudjuk, hogy a hazai export importtartalma igen magas (vagyis alacsony a hazai hozzáadott érték), így pedig már nem is olyan meglepő a behozatal relatív gyors növekedése.

Ami a fogyasztást illeti, az csak 2016-ban érte el a válság előtti szintet, majd tavaly meg is haladta azt. A folyamat tehát igen lassú volt, amiben kulcsszerepet játszott a lakosság hosszan elhúzódó hitelleépítési folyamata.A fogyasztás az elmúlt két-három évben azonban már érdemben nőtt - így tavaly már 4%-kal meghaladta a válság előtti szintet -, ami a korábbi éveknél jóval gyorsabb béremelésekkel, a létrejövő új munkahelyekkel, valamint pl. a kormányzat lakáspiacot fellendítő lépéseivel függ össze. Utóbbi a (lakossági) beruházásokat is támogatja, de érdemes megjegyezni, hogy a beruházások is csak tavaly haladták meg először a válság előtti szintet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!