2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Vacak lenne a nyugdíja, inkább tovább dolgozna? Erre figyeljenForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-27 21:40:48
Címkék: Bihari hírek
Azok számára, akik inkább dolgoznának még a nyugdíj helyett, a jogszabály lehetővé teszi a nyugellátás folyósítás nélküli megállapítását.

Aki nyugdíjaskorúként is szeretne munkában maradni, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és a 20 év szolgálati időt is megszerezte, kérheti, hogy öregségi nyugdíját állapítsák meg, de ne folyósítsák. Ennek a tudnivalóit mutatta be az Adózóna.

Aki ezután legalább 365 naptári napot tovább dolgozik, és ez idő alatt nem indul meg a rögzített nyugdíja folyósítása, a tényleges nyugdíjazásakor választhat majd: a tényleges nyugdíjazása időpontjához igazodóan megállapított öregségi nyugdíjat kapja, vagy a nyugdíjkorhatár betöltésekor rögzített öregségi nyugdíj összegét szorozzák fel az azóta eltelt évek árváltozásával.

Például ha a nyugdíjkorhatár betöltése napján az érintett személy szolgálati ideje 40 év 350 nap, kérheti, hogy a rögzítés olyan időpontra történjen, amikor rendelkezik 41 év szolgálati idővel, ezzel nyugellátása az átlagkereset 80 százaléka helyett, annak 82 százaléka lesz. A szabályozásról további részleteket az Adózónán olvashatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!