2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Településeknek osztogat pénzt a kormányForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-27 21:48:32
Címkék: Bihari hírek
A kormány két héttel a választások előtt mintha szinte kizárólag egyes települések egyedi ügyeinek támogatásával foglalkozna – ezt a benyomást kelti a hétfő este megjelent Magyar Közlöny, amelynek nagy részét ilyen rendeletek és határozatok töltik ki.

Így például nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították Hernádnémetiben és Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetében az ipari terület kialakításával és az ott megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, ami gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést jelent. Kunszentmiklós egy új iskolaépületre kap 300 milliót „külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül”.

Nyolc településnek adnak egyedi döntéssel összesen 933 milliót, itt a balmazújvárosi uszodától a kőszegi tűzoltólaktanyán át a novajidrányi ravatalozóig terjed a támogatott beruházások listája. Ez nem plusz pénz, a költségvetésben eddig is „önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásai” címen szerepelt, de most konkrét építkezésekhez kötötték.

A kormány „egyetért a Budapest belterületén található 325,82 kilométernyi szilárd burkolat nélküli út szilárd burkolattal történő ellátásával” legkésőbb 2022. december 31-ig, de ehhez pénzösszeget nem rendelt, csak megbízott három minisztert, hogy készítsenek előterjesztést. Jóváhagyta, hogy a Szolnok megközelítését biztosító M4 autópálya Abony–Törökszentmiklós közötti szakaszát építsék meg egy új Tisza-híddal együtt 24,9 km hosszban, 2×2 sávos kiépítéssel, valamint készítsék elő az M4 Törökszentmiklós–Püspökladány–Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi utat. Az utóbbira úgy irányoznak elő 8,4 milliárd forintot, hogy egészen 2022-ig, a következő kormány megbízatásának végéig ütemezték a kifizetést. A Miskolc tehermentesítő utat 11 milliárdból 2020 végéig kell elkészíteni. 2,5 milliárd jut a Hatvani Ipari Park M3 autópályáról történő megközelítését szolgáló útfejlesztésre.

700 millió forintot adnak Szentesen a Petőfi Szálló és a Tóth József Színház teljes felújítására, 325 milliót a Váci Dunakanyar Színház felújítására, 200 milliót az Újfehértói Református Általános Iskola és Óvoda elhelyezésére.

Mint csaknem minden kormányülés után, most is több döntés született a határon túli magyarság támogatására. Különböző erdélyi szervezetek másfél milliárdot kaptak, főleg ingatlanvásárlásra és eszközbeszerzésre. A kárpátaljai magyar gazdák támogatása céljából megvalósítandó „Vetőmagot a gazdáknak” program folytatására 200 millió jut a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének nyújtott vissza nem térítendő támogatásként.

„A vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának ütemezett végrehajtása érdekében” már 2016-ban létrehozott, „szerbiai székhelyű kereskedelmi banktól piaci alapon felvett hitelhez” kapcsolódó kamattámogatási rendszer működtetéséhez úgy osztottak ki 7 milliárd forintot, hogy a kifizetést egészen 2028-ig, tehát a hamarosan hivatalba lépő új kormány második utódjának időszakáig ütemezték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!