2024. június 10. Hétfő, Margit, Gréta.
 
Ilyen árak mellett mire elég a lakástakarékban gyűjtögetett pénz?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-06 17:03:15
Címkék: Bihari hírek
Azt sokan tudják, hogy mekkora állami támogatás jár a lakástakarék mellé, azt viszont már jóval kevesebben, hogy mire is mehetnek ezzel a pénzzel.

Miután kellően széles a felhasználási kör, a Bankmonitor most azt nézte meg, hogy felújításra és lakásvásárlásra mekkora összeg gyűlhet össze. A gyűjtésből az derül ki, hogy ha valaki két szerződést köt és a lakástakarék hitelét is felveszi, akkor 10 év után összejöhet egy átlagos lakás árára való összeg.

Időről időre szeretjük mi is bemutatni számszerűsítve, hogy a lakástakarékkal mit is lehet kezdeni. Mert önmagában jól hangzik, hogy évente jár a befizetések után 30% állami támogatás (maximum 72 ezer forintot szerződésenként), azonban sokkal többet ér az, ha egy példán keresztül is látszik, hogy mire lehet menni a megtakarítással.

A Bankmonitor azt vette alapul, hogy ha valaki egy lakástakarék-szerződést köt, és azt az állami támogatás maximális kihasználása végett havi 20 ezer forintos összeggel indítja el. A táblázat a különböző megtakarítási időszakokra vonatkozóan mutatja be, hogy mekkora lesz a megtakarítás mértéke.

A megtakarításnak része a befizetések mellett az állami támogatás és a betéti kamat is. Mindent egybevéve 4 év után 1,25 milliót lehet lakáscélra fordítani, míg a másik véglet esetében, 10 év után 3,1 milliót. Az biztos, hogy milliomos lesz a takarékoskodó, de kérdés még, hogy ez mire lesz elegendő.

Alapvetően két ingatlancélt nézett meg a Bankmonitor, az egyik a felújítás, míg a másik a lakásvásárlás. A lakásvásárlásnál azt vették alapul, hogy a megtakarító egy 50 négyzetméteres lakást nézett ki magának. Budapesten most nem túlzó azt állítani, hogy az átlagos négyzetméterár valahol 500 ezer forint körül található, országosan ennek nagyságrendileg a felével lehet számolni.

A felújításkor az volt a kiindulási alap, hogy a lakás értékének 1,5%-át egy évben elköltené. Ez alapján 5 évre előre összesítve a felújítás pénz szükséglete egy egyszerű szorzás után az ingatlan értékének 7,5%-ára jön ki. Forintosítva nagyjából 1 és 2 millió forintot kell erre fordítani, legyen szó akár egy országos átlagos lakásról, akár egy budapesti lakásról.
Bankmonitor.hu 

A lakásvásárlás már egy keményebb dió, hiszen 12,5 és 25 millió forint összegyűjtése a semmiből egy igazán nehéz feladat. Egy lakástakarék-szerződéssel országos viszonylatban 10 év után a lakás értékének 25%-a jön össze, míg Budapesten 12,5%. Érdemes hozzátenni, hogy ez esetben nem került figyelembe vételre az ingatlan értékének emelkedése.

Egyértelmű, hogy ha rövid idő alatt akar valaki jelentős pénzhez jutni a lakástakarékból, akkor két út áll előtte vagy ezek kombinációja:

-          egynél több szerződést indít el, például közeli hozzátartozók nevére is kötünk szerződést, amit később saját lakáscélunkra használunk fel,

-          a megtakarítási részen felül él a lehetőséggel és felveszi a megtakarítási összeggel körülbelül megegyező mértékű lakástakarék kölcsönt is.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ha nem lenne állami támogatás, vagy a mértéke a jelenleginél jóval kisebb lenne, akkor sokkal nehezebb lenne elérni a lakáscélt. Érdemes megjegyezni, hogy míg a 4 éves lakástakaréknál az állami támogatás 288 ezer forint tud lenni, addig egy 10 éves szerződésnél már 720 ezer forintról beszélünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!