2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Nem akarja megégetni magát egy lakáshitellel? Mutatjuk a megoldásokatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-16 18:22:22
Címkék: Bihari hírek
Élénk az érdeklődés a lakáshitelek iránt, de érdemes alaposan megfontolni a döntést.

A Bankmonitor összesítette a változó és a rögzített kamatú hiteleket. Kiderült, hogy a legolcsóbb hiteleket már 2,5%-os THM-mel felvehetjük, de aki nem akarja vállalni a kamatkockázatot, már 6% alatti THM-mel is talál végig fix kamatú hitelt.

Aki lakáshitelben érdekelt, az egészen biztosan tudja, hogy alapvetően két fajta közül lehet választani: az éven belül változó kamatozású és a legalább néhány évre, de akár a futamidő végéig rögzített kamatú hitelből. Az összehasonlításból hamar kiderül, hogy míg a gyorsan változó kamatozású hitel kamata alacsony, addig ezért nagy kockázatot kell vállalni, hiszen cserébe 3-6-12 havonta a törlesztő a kamatok újraszámítása miatt változni fog. Ezt a kockázatot csak akkor lehetséges csökkenteni, ha a hitelfelvevő a magasabb kamatozású, de több évig fix kamatú hitelt választja.

Jól láthatóan az utóbbi hónapokban a biztonság került előtérbe a lakáshitelesek körében. A jegybank adatai szerint februárban bő kétharmad (68,4%) volt a részesedése az újonnan kihelyezett lakáshitelek között az éven túli kamatfixálásnak. Érdemes hozzátenni, hogy az új hitelek közel felét (46%-át) tették ki a 3-5 évre rögzített kamatú hitelek, ami egyben azt is jelenti, hogy az emberek fele „csak” 3-5 évre érezheti magát biztonságban.
Bankmonitor 

Amennyiben csak az számít, hogy a hitel kamata és törlesztőrészlete a legalacsonyabb legyen, akkor az éven belüli kamatozású lakáshitelek között lehet megoldásra bukkanni. A legolcsóbb lakáshitel a kalkulátor szerint már 2,53%-os THM-mel felvehető. Ez valóban nagyon olcsó hitelt jelent, de ne feledjük, ezért cserébe azt kell vállalni, hogy 3 havonta megváltozik a törlesztő.

A következő 1-2 évben várhatóan nem változik érdemben a helyzet, viszont ezt követően emelkedő pályára állhatnak a kamatok, ami a törlesztőt is gyorsan megemeli. Nem szabad elfelejteni, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor hüvelykujj-szabály szerint 8-9%-kal nő meg a törlesztő.

Pontosan ezt a kockázatot lehet akkor kiküszöbölni, ha a hitelfelvevő hajlandó némileg magasabb kamattal fix kamatú hitelt választani. Az alapigazság itt az, hogy minél hosszabb időre akar valaki biztonságot (=fix törlesztőt), annál magasabb hitelkamatot kell kifizetni.e Egy jó példa, hogy míg a 3 éves kamatrögzítésű hitel legjobbja 3,5%-os THM-mel felvehető, addig a végig fix hitelek vezetője 5,7%-os THM-mel.

A két táblázatban látott értékeket nem lehet egy az egyben összehasonlítani, hiszen nem lehet tudni, hogy a következő 20 évben miként változnak a kamatok. Csak ott lehet biztosra venni az értékeket, ahol 20 éves kamatperiódust látunk, mert ez a futamidő végéig fix törlesztőt jelent. A többi esetben a kamatok várható emelkedése miatt például alulbecsüljük a teljes visszafizetést. Nem véletlen, hogy a jegybank és a Bankmonitor is többször elmondta, a most látható különbség a változó és fix hitelek között a valóságban sokkal kisebb lesz.
Bankmonitor 

Fontosnak kiemelni, hogy a Bankmonitor kalkulátora szerint mindegyik kategóriában a legjobb lakáshitel  a jegybank által minősített hitel, vagyis a cél ilyen formában sikerült elérni. És mivel a legtöbb esetben, ha a hitelfelvevő fix hitelt választ, akkor fogyasztóbarát lakáshitellel fog találkozni, a nagy érdeklődés egyet jelent a minősített hitelek egyre nagyobb arányú felvételével.

Aki arra kíváncsi, hogy a januári helyzethez képest a hitelek költsége mennyiben változott, annak azt lehet mondani, hogy óriási elmozdulásra nem volt példa. A kategóriák legjobb három hitelének átlagos THM-je a gyorsan változó hiteleknél inkább csökkent, de ez 0,2% alatt maradt, míg az egy éves átlag 0,34%-kal nőtt. A fix hiteleknél 0,1-0,2%-os emelkedésre volt példa, kivételt jelentenek a végig fix hitelek, ahol 0,1%-kal csökkent a kamat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!