2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Csökkentené a kenyér és a liszt áfáját az iparkamaraForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-18 21:25:03
Címkék: Bihari hírek
Parragh László szerint az szja mellett a szocho is lehetne egy számjegyű.

Elkészült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) átfogó gazdaságpolitikai javaslata a kormány részére, erről már írt szerda reggel a Magyar Idők is, de részleteket az Mfor cikkéből tudni. Parragh László MKIK-elnök a lapnak azt mondta, a kedvező nemzetközi pénzpiaci, gazdasági környezet és erős magyar makroszámok mellett gyorsabb ütemben is lehetne haladni például a hatéves bérmegállapodásban foglaltaknál. Konkrétumként kiemelte, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét 10 százalék alá lehetne csökkenteni a most induló kormányzati ciklusban.

Parragh szerint a személyi jövedelemadó jelenlegi 15 százalékos kulcsát is le kell vinni az egy számjegyű tartományba, egyetért a kormány ezen törekvésével. Az áfa esetében azonban nem lát lehetőséget nagy tehercsökkentésre, szerinte a 27 százalék körüli legfelső áfakulcs alkalmazására szükség van a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében. De azt elképzelhetőnek tartja, hogy néhány terméket még a kedvezményes 5 százalékos áfakörbe soroljanak. A kamara szerint például a liszt vagy a kenyér is oda kerülhetne a jövőben.

A vállalkozások számára fontos iparűzési adó esetében Parragh azt mondta, a kamara javaslata szerint egy kiegyenlítési mechanizmus segítségével terítsék szét a keletkező adóbevételt a települések között. Szerinte ma ugyanis az a város jár jól, ahol megtelepszik a nagy adóbefizető, miközben a környékbeli kistelepüléseknek az előnyökből semmi nem jut.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!