2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elképesztő mértékben drágul az alumíniumForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-18 22:15:17
Címkék: Bihari hírek
Régóta nem látott szintre emelkedett az alumínium ára kedden, és szakértők szerint további drágulás várható a Ruszal orosz alumíniumipari céggel szembeni amerikai embargó hatására.

Az alumínium ára kedden napközben 2011 szeptembere óta legmagasabb szinten, 2.435 dolláron (611 ezer forint) állt tonnánként.

A CRU Group tanácsadó szerint ha a jegyzés áttöri a 2.800 dolláros (700 ezer forint) ellenállási pontot, akkor 3 ezer dollárig (750 ezer forint) is emelkedhet az alumínium ára. Ezen a szinten legutóbb 2008-ban volt jegyzés.

Az alumínium áprilisban csaknem 20 százalékkal drágult a londoni fémtőzsdén (LME).

Az áremelkedés azt követően indult, hogy két hete az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz Ruszal céget, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. A Ruszal adja a világ alumíniumtermelésének 6-7 százalékát.

A Ruszal termékeinek mintegy ötödét az amerikai piacon értékesítette.
Elemzők szerint nagy eséllyel csődbe is juthat a cég, ha nem sikerül közvetett módon, harmadik fél bevonásával fenntartani az amerikai kivitelt.

Szakértők szerint egyértelműen Kína lenne a nyertese annak, ha a piacról kiesne a Ruszal, vagy akár látványosan gyengülnének pozíciói.

A Ruszal Hongkongban jegyzett részvényének árfolyama a múlt héten mintegy felére esett. A konkurens kínai China Hongqiao Group és Alumina árfolyama 1,4 százalékkal, illetve 5,2 százalékkal emelkedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!