2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Súlyos szabálytalanságokat talált a Magyar Államkincstárnál az ÁSZForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-26 21:10:59
Címkék: Bihari hírek
Nem biztosították az elszámoltathatóságot a Magyar Államkincstárnál, a vagyongazdálkodás és az önkormányzatok ellenőrzése sem volt szabályos.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál – mondta el Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára.

A vizsgálat arra jutott: a Magyar Államkincstár vezetői irányítási rendszere 2013–2015 között nem biztosította az elszámoltathatóságot, és a vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű. Az ÁSZ azt is megállapította, hogy a Kincstár nem az előírásoknak megfelelően látta el az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési feladatait.

Ezen kívül a Kincstár egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával összefüggő feladatait sem látta el szabályszerűen. A Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása szintén nem volt szabályos.A teljes magyar pénzforgalom negyedét kezelik
A Magyar Államkincstár kezeli a teljes magyarországi pénzforgalom mintegy 25 százalékát, közel 13 ezer intézmény számláját vezeti, és mintegy 900 ezer alkalmazott számára végez bérszámfejtést a központosított illetmény-számfejtő rendszerben, a helyi önkormányzatokhoz kapcsolódóan pedig mintegy 4000 támogatási, pályázati forrás elszámolását tartja nyilván.


A 2008 és 2017 közötti éveket érintő elemzés felszínre hozta, hogy a Kincstár vezetői irányítási rendszere nem támogatta a szabályszerű, ellenőrizhető és átlátható közpénzfelhasználást, a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodást – közölte az ÁSZ. A Kincstár pénzügyi gazdálkodásában javuló tendencia volt kimutatható, 2011-től már szabályszerű volt. A vagyongazdálkodás ugyanakkor romló tendenciát mutatott, 2013-tól nem volt szabályszerű.

Pető Krisztina felügyeleti vezető kiemelte: kockázatot jelentett, hogy a Kincstár nem juttatta megfelelően érvényre a biztonsági szempontokat a feladatellátást támogató informatikai rendszerek fejlesztése, üzemeltetése során. Az informatikai rendszerekben feltárt kockázatok alapján az Állami Számvevőszék azt kérte, hogy a rendszer vizsgálják felül soron kívül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!