2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Több tejfölnél sem minden fenékig tejfelForrás: nepszava.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-26 22:11:06
Címkék: Bihari hírek
A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztje, de minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült - írta az MTI.

A 29 magyar és 2 külföldi tejfölt vizsgáló tesztben azt is ellenőrizték, hogy termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak - olvasható a hivatal honlapján.

A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást. Többségük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki. A tájékoztatás szerint a vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, állományjavító vagy sűrítőanyagként használt lisztet sem találtak bennük.

Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt. A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek értéke 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kis mértékű különbséget találtak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!