2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bejártuk a hulladék útjátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:25:09
Címkék: Bihari hírek
Eszébe jutott már, mit történik a kidobott hulladékoddal? A KUKAkulTÚRÁn, azaz a hulladékkezelők nyílt napján betekinthettünk a hulladékkezelés kulisszái mögé. A berettyóújfalui telepen követtük a hulladék útját, és megtudtuk, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, hasznos információkat tudtunk meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságról és tájékozódtunk a hulladék feldolgozásáról is.

A szelektív gyűjtőszigetnél kezdtük utunkat, ahol a lakosság díjmentesen helyezheti el három frakcióba a hulladékot. Külön rakjuk a papírt, az üveget és a műanyagot (megengedett a fém italosdobozok bedobása is).

– A cél a nulla hulladék lenne. Ehhez képest mi még nagyon gyerekcipőben járunk. A skandináv államok például már importálják a hulladékot, hiszen a hulladékuk „értéket” képvisel: van hasznosítható hulladék és nem hasznosítható hulladék – magyarázta Vékony Géza, a hulladéklerakó műszaki vezetője. – Szerintem ahhoz kell egy új generáció, hogy ténylegesen válogatva gyűjtsük a hulladékot. Éppen azért fontos, hogy kisiskolás- vagy akár már óvodáskorban elkezdjük a szemléletformálást.

A depóban

Jelenleg két, egyenként két hektár nagyságú depónk van. Ide kerül a kocsi 120 literes edényeiből a kommunális hulladék (mindazok a szerves és szervetlen hulladékok, melyek a lakóépületekben, közintézményekben, közterületeken keletkeznek). A dombok mintegy 12 méter magasak, abban 260 ezer tonna hulladék van.

Fotó: Kiss Dóra

A 29 tonnás kompaktor (speciális szeméttelepi tömörítőgép) még így is rengeteg újrahasznosítható hulladékot – kemény műanyagot, PET-palackot vagy éppen befőttesüveget – temet maga alá a dombon.

A gép tömöríti, aprítja és darálja a kommunális hulladékot, aminek nagyon magas a szervesanyag-tartalma, ezért is van szaga. Hosszú a bomlási folyamat, ami közben biogázt és metángázt termel a hulladék. A tudósok szerint az ózonrétegre 21-szer veszélyesebbek ezek a gázok, mint a szén-dioxid.

Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy jöjjön ki a telepre, és ha nem hiszi el, nézze meg itt, hogy a külön gyűjtött hulladékot mi nem keverjük össze a kommunális hulladékkal. Nagyon sok energiát és pénzt fektetünk abba, hogy újrahasznosítás történjen a telepen”– hangsúlyozta a vezető. – Az újrahasznosítás azt jelenti, abból az anyagból mást készítünk, ha nem is ugyanezt, ami eredetileg volt; például már élelmiszercsomagolásra nem lehet használni egy szennyezett PET-palackot, de abból lehet csinálni például kerti locsolót, vödröket, virágtartót és számtalan egyéb dolgot. Negyvenkét település hulladéka van nálunk, ami nagyjából 100 ezer lakosnyi hulladékot jelent. Többsége PET-palack és műanyag, ami nagyon könnyen elkülöníthető lenne – tájékoztatott Vékony Géza.
A válogatócsarnok

Ottjártunkkor papírbálázás folyt a csarnokban, elsősorban a kartonpapírból, ami legértékesebb, de folyóiratokat, újságokat is be tudnak bálázni.

Fotó: Kiss Dóra

– Ez már egy előválogatott, tiszta, vegyes papír, amit bálázunk. A főhordó szalagra rá kell tolni az előkészített papírt, ami egy automata présgépbe továbbítja. Egy ilyen papírbála több mint 400 kilogramm, és azért, hogy ne essen szét, dróthuzallal kötözi meg egy gép. Utána le kell szedni a csomagot, amire egy speciális 1,5 tonnás bálafogó targonca áll rendelkezésre – mutatta be a gép működését Vékony Géza. – Sajnos kevés az a mennyiség, amivel dolgozni tudunk, így folyamatosan nem tudjuk üzemeltetni a válogatóműhelyt. Ugyanúgy tudnánk bálázni PET-palackokat is, de a válogatásra nincs kapacitásunk, és itt záródik a hulladék útja, innen továbbkerül a hasznosítókhoz – zárta a mondatát.

Helyes zsákolás és a sziget

A szelektív szigeteket azért kellett megszüntetni, mert nagyon sok szemét gyűlt köré. Több volt a szemét és kosz, mint a szigetnek a haszna.

– Havonta gyűjtünk be hulladékot a lehető legegyszerűbb, házhoz menő zsákos módszerrel. Ez úgy működik, hogy mindenki ahány zsákot kirak, annyi cserezsákot kap. Különböző helyeken, önkormányzatoknál, ügyfélszolgálatnál hozzá lehet jutni plusz zsákokhoz – mondta Vékony Géza, a hulladéklerakó műszaki vezetője. – Sajnos sűrűbben nem tudjuk hordani a hulladékot, mert jelen pillanatban veszteséges ez a tevékenységünk. Sokszor a zsák árát sem éri el a benne lévő hulladéknak az értéke, a zsák ára pedig mindössze 19 forint – panaszolta. – Megkérnénk mindenkit, hogy olyan módon helyezze el a PET-palackot, hogy ne szóródjon és ne ázzon! A „tapossa laposra-elv” működik, és úgy helyezzük el a zsákba, hogy rátekerjük a kupakot. Majd ezután a legegyszerűbben be kell kötni – hívta fel mindenki figyelmét a helyes használatra a műszaki vezető.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!