2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Építkezik? 3 millió forinttal többet fog kifizetni, mint amire számítForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-16 19:43:57
Címkék: Bihari hírek
Egy száz négyzetméteres családi ház esetében egy éve még 2 millió forintra becsülték a szokásosan bele nem számított költségeket.

Nagyjából 1 millió forinttal, minimumáron 2.614.000 forintra emelkedett azon kiadások összege, melyet az építkezők rendszeresen kihagynak az előzetes kalkulációból – írta a Maradok a pénzemnél blog. A blog a saját és a Házépítők csoport tapasztalatai alapján készített infografikákat, melyekből tételesen kiderül, hogyan jöhet össze egy a tervezettnél átlagosan 3 millió forinttal drágább építkezés.

Érdekes módon már a tervezési szakasz kapcsán összeállhat egy több mint 1,6 milliós többletköltség; az építtetők kb. 350 ezer forinttal kevesebbel számolnak az építészeti tervnél, 150 ezerrel kevesebbel a felelős műszaki ellenőr díjazásánál, de alulbecsülik a tervezői művezetés, az épületgépészeti terv és a villamossági terv költségét is.

A közművesítés esetén több mint félmilliós pluszköltség szokott jelentkezni, melyből a legnagyobb tétel a villanybekötés, ahol átlagosan 150 ezer forinttal lesz magasabb a számla a vártnál. Ugyanennyivel szerepel a listán a zsaluanyag, illetve a bankköltség és értékbecslés is, de a sitt elszállításánál is rendszeresen 100 ezer forinttal kalkulálnak alul a megrendelők.

Többletköltséget jelenthet 2021-től az is, hogy a csok új szabályai szerint az akkor épülő házaknak még korszerűbbeknek kell lenniük, és legalább 25 százalékos mennyiségben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!