2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Több ok miatt is gondban a gazdákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-19 19:54:14
Címkék: Bihari hírek
Az áprilisban jött hőség és az aszály okán kevesebb termésre számíthatnak a gazdálkodók.

Közel 10 fokkal hűvösebb időjárás lett volna ideális a növények számára az elmúlt egy hónapban ahhoz, hogy a megfelelő ütemben fejlődjenek – fogalmazott Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének megyei elnöke.

A szakember kifejtette, hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságban az, hogy a tavasz az idén szinte teljesen kimaradt, főleg a kora tavaszi növények esetében, hiszen az öntözés mellett is nagy a forróság.

Ehhez hozzájön még az is, hogy a belvíz miatt a magokat sokáig nem lehetett elvetni. Előfordult, hogy a belvizesebb területeken egész május elejére tolódott ki a vetés. A korai nyár miatt pedig azok a növények, amelyek kikeltek, nem növekedni kezdtek, hanem virágba borultak és beálltak a termésképzésre.

Ennek következtében a növény alacsony marad, kisebb lesz a vegetatív felület, ezáltal nem tud elég tápanyagot előállítani önmagának. Ez persze ahhoz vezet, hogy kisebb lesz a terméshozam is.”

Ráadásul az is gondot okoz, hogy nem egyenletesen keltek ki a növények, van, ahol több, van, ahol kevesebb van, ami tovább rontja a helyzetet – jegyezte meg. Hozzátette, a kalászosok esetében is hasonló gondokkal küzdenek, mivel alacsonyak maradtak és már hányják a kalászt.

Öntözés nélkül nem lehet

Terdik Mihály nyíradonyi mezőgazdasági vállalkozó kifejtette, erre az évre eddig a szélsőségesség volt a jellemző, hiszen először a belvíz tette lehetetlenné a veteményezést, utána pedig a nagy szárazság okozott gondot. Elmondta, ma már a kevés csapadék miatt nagyon nehéz a növénytermesztők dolga, éppen ezért, aki teheti, az öntözőberendezéseket telepít, mivel annak használata nélkül már nem lehet túl sok termést várni.

– Keddet megelőzően több mint egy hónapig nem volt eső, így a növények pont a legfontosabb időszakban nem kapták meg a szükséges vízmennyiséget.

Évek óta egyre elkeserítőbb a helyzet, egyre hosszabbak az aszályos időszakok, amelyek kihívás elé állítják a mezőgazdászokat. Évről évre gyarapszik azoknak a száma, akik öntöznek, a jövőben pedig még többen kényszerülnek rá – fogalmazott Terdik Mihály.

A kalászosoknál már elkésett

Az eső mindig jókor jön – vallja Bodnár Lajos, a Béke Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Ebből kifolyólag örül annak, hogy a hét elején végre megérkezett az eső, igaz, az ősszel vetett növények esetében, főleg a lucernánál, ez már megkésett.

Fotó: ÉKN

– A takarmánynövényekből kevesebb lesz a termés, ez már most látszik, így lucernát már vennünk kellett ahhoz, hogy az állatoknak legyen elég. Ráadásul a növényvédelemre is hatással volt az aszály, ugyanis ahhoz, hogy a gyomirtó szereknek legyen hatása, kell egy minimális mennyiségű eső. Hogy a mostoha időjárás miatt mekkora hátrányt szenvedtük pontosan, azt csak a későbbiekben tudjuk meg – részletezte.

Áprilisban meleg volt

– Ha nem lett volna ez a nagy meleg, akkor valószínű, a csapadékhiány sem okozott volna akkora gondot. 2016-ban volt hasonló a tavasz, akkor mindössze 9 milliméter csapadék esett áprilisban, ám a veteményezést idejében be tudták fejezni, ráadásul szinte rekordtermés volt kukoricából. Tavaly éppen akkor érkezett az eső, mikor a munkálatokat kellett volna végezni, így nagyban hátráltatta a mezőgazdászokat. A kései vetés miatt kevesebb termést tudtunk betakarítani. Idén áprilisban 20 milliméter csapadék hullott, az évszaknak megfelelő hőmérséklet mellett azonban nehezebben száradt volna ki a talaj, ami mindenképp előnyösebb lett volna – fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!