2024. április 27. Szombat, Zita.
 
5 millió forintos bírság is járhat a parlagfű miattForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-30 18:44:45
Címkék: Bihari hírek
Vasárnap kezdődik országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolta, hogy akik még nem gondoskodtak az irtásról, minél előbb kezdjenek neki.

A Nébih közleménye szerint a bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket.

A kertekben a legkörnyezetkímélőbb védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres kaszálás lehet célravezető.

A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés megakadályozása.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a határidő előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!