2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elégedetlenek az életükkel a jól kereső nők – ez az okaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-02 18:56:04
Címkék: Bihari hírek
Egy a European Sociological Review-ban megjelent magyar kutatás járt utána, hogy az abszolút jövedelem határozza-e meg az elégedettségünket, vagy a másokhoz, illetve a saját korábbi jövedelmünkhöz viszonyított helyzet.

Hajdu Gábor és Hajdu Tamás a European Sociological Review-ban megjelent tanulmánya egyrészt alátámasztja azt, amit a józan paraszti ész diktál, illetve számos korábbi kutatás is alátámasztott, azaz: a pénz – pontosabban az, amit vehetünk rajta – boldogít. Nem mindegy azonban, mennyi az a pénz; ha például egy nő többet keres a párjánál, nemcsak a párkapcsolatával, hanem az életével is elégedetlen lesz.

A kutatás a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének adatai alapján készült, 7870 önkéntes válaszadó részvételével. „Azt tapasztaltuk, hogy ha a nő többet keres, akkor mind a nők, mind a férfiak kevésbé tartják magukat elégedettnek. Más kutatások, amelyek más adatokat használtak, vizsgálták azt, hogy gyakoribb a válás, vagy egyáltalán a válásról való gondolkodás, ha a nő többet keres” – mondta a Pénzcentrumnak Hajdu Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa

A magyar társadalomban továbbra is tartja magát az a nézet, hogy a férfi a családfenntartó, a nő az otthonért, gyermekekért felel. A 2010-ben készült European Social Survey-ben a 27 vizsgálatban részt vevő ország közül a magyarok az élen végeztek. Mindez azért is megdöbbentő, mert egy 1988-as tanulmányban a válaszadók 40,6, míg 2012-ben már 43,3 százaléka vélekedett úgy, hogy "A férj feladata a pénzkeresés, a feleségé a háztartás és a család ellátása."

Jelenleg Magyarországon a nők 23,4 százaléka keres többet a partnerénél. A nemek közti egyenlőtlenséget az is mélyíti, hogy a dolgozó nők több időt töltenek a gyermekekkel és a háztartással, mint a dolgozó párjuk. A KSH tavaszi, láthatatlan munkával kapcsolatos tanulmánya szerint a magyarok 2010-ben naponta átlagosan 164 percet töltöttek fizetett, 214 percet pedig nem fizetett munkával. Jóllehet a  férfiak napi egy órával többet dolgoznak, mint a nők, viszont két órával kevesebbet foglalkoznak a ház körüli munkákkal, és a gyerekek gondozásával is feleannyi időt töltenek.

A kutatók egy régebbi felmérés eredményeire is emlékeztettek; ha választhatnának az emberek, hogy 50 ezer dollárt keresnek, míg mások 25 ezret, vagy 100 ezret keresnek, míg mások 200 ezret, akkor az előbbit választanák, azaz a boldogságot nem az abszolút, hanem a relatív jövedelem határozza meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!