2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Továbbra is számítanak a börtönberuházásraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-30 19:09:53
Címkék: Bihari hírek
„A magunk részéről megtettük érte, amit tudtunk” – mondta Komádi polgármestere.

2017 februárjában írtunk arról, hogy folyik a munkaerő-toborzás a Komádiban építendő börtönbe, mely egyike a nyolc, újonnan létrehozandó büntetés-végrehajtási intézménynek. Addig 64 leendő dolgozót vettek fel, 2018 tavaszára-nyarára tervezték a nyitást.

Aztán tolódott…

A közbeszerzési eljárás (mely más helyszíneken építendő börtönöket is érintett) azonban az első körben sikertelen volt, és 2017 szeptemberében már 2019-re tolódott a létesítmény átadásának tervezett időpontja. Sajtóhírek szerint volt egy eredményes közbeszerzési eljárás, de később a tárgyalásos szakaszban mégsem tudtak megegyezni a pályázókkal.

Nemrég Komádiban egy lakossági fórumon is szóba került a program, a városban továbbra is számítanak a létesítményre. Ugyanakkor úgy tudni: vannak, akiket toborzáskor felvettek, elvégezték a képzést, azonban a csúszás miatt visszaléptek, mert más börtönben, távolabbi helyen nem vállalták a munkavégzést.

Hozzájárul a felzárkóztatáshoz

Érdeklődtünk a Belügyminisztériumnál, folyik-e jelenleg a toborzás, hány dolgozót vettek fel, hol tart a komádi börtönépítés ügye.

Kérdéseinkre általánosságban válaszolt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya. Aszerint a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelybővítésével kapcsolatos jogszabályok jelenleg is hatályosak.

Így a források biztosításáról szóló 2016. évi kormányhatározat, mely összesen 102,9 milliárd forintot különített el a tárgyban 2016–2019. évek vonatkozásában. Valamint érvényben van az új börtönépítési beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító kormányrendelet is, amely egyebek mellett meghatározta az érintett helyszíneket.

A bv-parancsnokság arról is tájékoztatta lapunkat, hogy 2018. június 25-ig (országosan) összesen 667 fő végezte el a képzéseket, közülük 274-en szereltek le. – A toborzóirodák jelenleg országos szinten végeznek toborzási tevékenységet, biztos jövedelmet és stabil munkalehetőséget kínálva a nyolc börtön közelében lévő álláskeresőknek. A toborzóirodák tevékenységükkel hozzájárulnak a jellemzően hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatásához – közölte a bv-parancsnokság.

Út is épült

– Továbbra is számítunk a megépítendő börtönre. A magunk részéről megtettük érte, amit tudtunk, így például a szükséges telekösszevonást. Épült egy út is, bár az elsődlegesen a létesítendő ipari park miatt, ami nincs teljesen kész, ott néhány tennivalónk van még – mondta el érdeklődésünkre Tóth Ferenc, Komádi polgármestere.

Tóth Ferenc polgármester tavaly szeptember végén, az említett út átadásakor | Fotó: Matey István

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!