2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Hiába teremnek minden sarkon új lakások, a használt ingatlanok hajtják a hitelezéstForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-07 21:15:52
Címkék: Bihari hírek
A bankok által júniusban kihelyezett kölcsönöknek már háromnegyede korábban épült ingatlan megvásárlásához nyújtott segítséget.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint rég tapasztalt magasságokba jutottak a kihelyezések; a júniusi 85,23 milliárd forintos kihelyezés harmadával magasabb, mint a 2017. évi bázisadat. A folyósított hitelek 73,19 százaléka, 62,38 milliárd forintnyi kihelyezés használt lakás vásárlásához kapcsolódott, tavaly ez kevesebb, 69,75 százalékos volt – írta a Világgazdaság keddi száma.

Az új lakások vásárlása kapcsán a fajlagos kihelyezés 57 százalékkal 6,11 milliárd forintra bővült idén júniusban az egy évvel korábbi szinthez képest. A banki lakáshitel-állomány viszont ezalatt 400 milliárd forinttal bővült, ebből 296 milliárdot a használt lakásokra kiutalt összeg tett ki. Az újépítésűekhez felvett hitelek tehát vélhetően nem a használt lakások piacától, hanem az építésre-bővítésre felvett kölcsönöktől veszik el a levegőt.

Itt az első fél év során 8,4 százalékos növekedéssel 35,8 milliárd forintnyi hitelkihelyezésre került sor, azaz a saját erőből megvalósuló egyéni ingatlanberuházásoknál nincs olyan pezsgés, mint az új lakások építésénél. A várakozások szerint egyre kisebb lesz a lakást befektetési céllal, kizárólag megtakarításból vásárlók aránya, tehát változni fog az újlakás-finanszírozás részaránya a hitelezésben. 2020 után viszont megint 70 százalék felé kúszhat a használt lakásokra folyósított lakáscélú hitelek részaránya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!