2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fölöslegesen indulhatnak újra a felfüggesztett devizahiteles perekForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-01 20:38:32
Címkék: Bihari hírek
Nincs sok esélyük az adósoknak.

 

Tömegesen indulhatnak újra a felfüggesztett devizahiteles perek az Európai Bíróság látszólag adósbarát ítélete nyomán. Sok esélyük azonban nincs a bajba kerülteknek.

A HVG megszerezte azt a levelet, amelyben Czukorné Farsang Judit, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke azt írta az alsóbb fokú bíróságoknak, hogy a költséges perindítások elkerülése érdekében mihamarabb le kellene lohasztani a devizahiteles fogyasztók reményeit, amelyeket az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítélete után táplálnak. Az EUB ugyanis kimondta, a magyar bíróságok vizsgálhatják az árfolyamkockázat tisztességességét. A testület szerint a pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevők számára ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. Csakhogy arra nem adott támpontot a luxembourgi székhelyű testület, hogy pontosan milyen kritériumnak kellene megfelelnie a tisztességes tájékoztatásnak. Ezt minden egyedi ügyben az eljáró bírónak kell majd megítélnie. Ez pedig azt jelenti, hogy az EUB-döntés – sokak várakozásával ellentétben – nem lesz sorsfordító.

Ennek ellenére az Adóskamara a végrehajtások azonnali felfüggesztését kérte a kormánytól, tovább azt is, hogy változtassák meg a keresetek benyújtását akadályozó rendelkezéseket. A Kúriát pedig arra kérték, hogy helyezze hatályon kívül minden eddigi, devizaügyben hozott jogegységi határozatát.

Számítások szerint százmilliárdokban, más becslések szerint akár ezermilliárd forintban mérhető az az összeg, amelyet a magyar hiteladósok kénytelenek voltak kifizetni bankjuknak az elszabadult árfolyamok miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!