2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Mikor és hogyan lehet valakit kirúgni a közszférából?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-02 21:00:33
Címkék: Bihari hírek
Mikor közölhető a köztisztviselővel a felmentés, a felmentési időszak alatt bekövetkezett illetményalap-emelést figyelembe kell-e venni a végkielégítésnél?

 

A közszférában várható leépítések miatt külünösen aktuális kérdésnek nézett utána az Adózóna egy olvasói kérdés alapján, amely arra vonatkozott, hogy mikor közölhető a köztisztviselővel a felmentés, a felmentési időszak alatt bekövetkezett illetményalap-emelést figyelembe kell-e venni a végkielégítésnél?

Az olvasói levél egy munkakör átszervezés miatti megszűnésére vonatkozott, dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszában pedig kifejtette, a felmentés indoka lehet létszámcsökkentés, de az is, ha átszervezés következtében a köztisztviselő munkaköre megszűnik.

A törvény alapján az egyoldalú jognyilatkozat a címzettel való közléssel válik hatályossá, továbbá a kialakult gyakorlat szerint a felmentés valóságának az intézkedéskor kell objektíve fennállnia. A felmentési idő két hónap. A felmentési idő a felmentési okiratban megjelölt napon kezdődik, de legkorábban a felmentés közlését követő napon kezdődhet.

A végkielégítés alapja valóban a felmentési idő kezdetekor irányadó illetményének megfelelő összeg.

A köztisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra illetményre jogosult azzal, hogy a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejére járó illetményre havonta egyenlő részletekben jogosult.

Ez a januári hónapot is érinteni fogja. Azaz a január 1. napjától hatályos illetményalap-emelés az érintett köztisztviselőre is vonatkozik, vagyis ezen naptól kezdve a magasabb illetményalappal kell elszámolni a felmentési időre járó illetmény összegét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!