2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Még a tendert sem írták ki a januártól kötelező bárányhimlő elleni védőoltás vakcináiraForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-06 06:59:26
Címkék: Bihari hírek
A kormány még márciusban jelentette be, hogy január 1-jétől minden kisgyermeket beoltanak a Nemzeti immunizációs program keretében, a vakcinatendert július végéig kellett volna kiírni.

 

Még nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében a bárányhimlő elleni védőoltás vakcináira kiírt tender – írja a Világgazdaság. Az erről szóló kormányhatározat szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának július 31-ig kellett volna kiírnia a közbeszerzési eljárást, mivel korábban Lázár János – akkor még kancelláriaminiszterként – azt ígérte, hogy 2019. január 1-jétől minden kisgyermeket beoltanak bárányhimlő ellen a Nemzeti immunizációs program keretében.

Iparági szereplők szerint az évből hátralévő két hónap kevés arra, hogy a kiírt tenderre a gyártók ajánlatot tegyenek, és átalakítsák gyártási rendjüket úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre januárban.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga, mindkét cég azt közölte a Világgazdasággal, hogy csak a tender kiírása után döntik el, hogy indulnak-e a közbeszerzési pályázaton. A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években egyre nő, a két említett cég tavaly csaknem 75 ezer ampullányi oltóanyagot adott el. A még nem tb-támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!