Utolsó módosítás: 2018-11-11 19:24:17 |
|
A Szupermenta legújabb tesztjén a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is atomjaira bontották a szakemberek. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból átmentek a vizsgán, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket. A Nébih számos laboratóriumi vizsgálatot végzett. Ezeket a tényezőket mindenhol rendben találták: ■nedvességtartalom, ■zsírtartalom, ■erukusav (növényi toxin) tartalom, ■jelölt omega-3 zsírsav mennyisége, ■növényi olaj összetétel, ■szorbinsav tartósítószer tartalom, ■EDTA antioxidáns tartalom, ■pH, ■PAH szennyezőanyagok jelenléte, ■kén-dioxid tartalom.
Megnyugtató, hogy a mustárt vagy tojást vállaltan nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket vak-kóstolásos módszerrel. A majonézek rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.
Jó tudni: ■Egy majonéz külső megjelenése akkor megfelelő, ha krémszerűen sűrű, levegős, habos, ugyanakkor homogén és sima a felülete. Ebből a szempontból a legmagasabb pontot a Coop majonéz kapta. ■A termék színe legyen fényes, egyenletesen krémszínű, de halványsárga árnyalatú. Ennél a szempontnál a Heinz majonéz érte el a legtöbb pontot. ■Illata akkor értékelhető kiválónak, ha enyhén savanykás, ecetes aromájú, kissé mustáros jelleg kíséri. Idegen és mellékszagtól mentes. A felhasznált ecetnek össze kell simulnia a többi felhasznált összetevő illatával. Azonban, ha az ecetnek szúrós aromája érződik ki, az egy gyengébb minőség jellemzője lehet. Ezen tulajdonság legjobbra értékelt terméke az Auchan majonéz lett. ■A tesztelők szerint majonézek esetében is az íz a legfontosabb tényező, amely akkor ideális, ha a termék savanykás és édes íz harmóniáról, krémes szájérzetről, idegen és mellékíztől való mentességről tanúskodik. E tekintetben az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. De voltak tényezők, amikkel volt probléma.
A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – mennyisége kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a gyártóval szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek természetesen nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.
Itt vannak az összesített nyertesek:
Fotó: szupermenta.hu
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|