2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tavaly az égetett szeszek piacán elbukott a száraz novemberForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-15 06:59:16
Címkék: Bihari hírek
Nem tükröződik a száraz november a hazai kiskereskedelem forgalmában: értékben 13, míg mennyiségben 12 százalékkal ugrott meg az égetett szeszek iránti kereslet 2017 októberéről novemberre.

Vodka: jól fogynak az égetett szeszek a száraz novemberbenForrás: Getty Images/iStockphoto/SarapulSar38/Sarapulsar38

 

Tavaly novemberben 7 és fél milliárd forint értékben vásároltunk másfél millió liternél is több röviditalt, ez 12 százalékos értékbeli növekedés 2016 novemberéhez képest, írja az ÉlelmiszerOnline a Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján. A töményitalok toplistájának élén a gyomorkeserű, a vodka és a pálinka áll. Az index a vendéglátóipari-egységekben realizálódó forgalmat nem méri.

A száraz november kezdeményezésével szembemennek a magyarországi kiskereskedelmi adatok.

A hónap során mind értékben, mind mennyiségben felívelő pályára áll az égetett szeszek forgalma, ami a karácsonyi időszakban, decemberben jár csúcsra.

 

Sosem volt száraz a november

Ebben a hónapban az átlagos havi költések kétszeresét is otthagyjuk a boltokban. A tendencia évek óta változatlan: míg 2015 novemberében 6 és fél milliárd forint értékben vásároltak a magyar fogyasztók másfél millió liter töményet, addig 2017-ben már hét és fél milliárdot költöttek erre a kategóriára.

Éves szinten 2017-ben 84 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok égetett szeszt, ez 10 százalékos értékbeli növekedés mellett közel 19 millió liter töményitalt jelent.

A 0,5-0,69 literes viszi a prímet, értékben 35 százalékot hasítva ki a teljes piacból, de szorosan a sarkában vannak a 0,7-0,99 literes palackok is (33 százalék).

Ez utóbbi kiszerelés 2016-ról 2017-re kétszámjegyű értékbeli növekedést produkált a kiskereskedelemben.

 

Tüskék és főváros-központúság

Az azonnali fogyasztású minipalackok (0,2 liternél kisebb formátumok), köznyelven tüskék, 14 százalékot visznek, és éves összehasonlításban több mint ötödével nőtt értékbeli forgalmuk.

Az ország szesztérképe a következőképp alakul: Budapest és környéke gurítja le a torkán az összes, boltban megvásárolt tömény értékének 37 százalékát, a legszárazabb pedig a délnyugat-magyarországi régió, ami az értékbeli forgalom mindössze 10 százalékát teszi ki.

 

Decemberben zárul a nem is olyan száraz november (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A kisebb alapterületű, 200 négyzetméter alatti boltokban realizálódik az értékbeli forgalom több mint egyharmada (itt jellemzően a kis kiszerelések mennek), míg a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltok viszik el az értékbeli forgalom több mint felét.

Tartja vezető pozícióját az égetett szeszek között a gyomorkeserű és a vodka, együttes értékbeli forgalmuk a teljes piac több mint felét viszi el  – mondta Vargyas Szilárd, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője. Mennyiségben erőteljesen jön fel a whisky és a gin, mindkét kategóriánál kétszámjegyű növekedést regisztráltunk.

A kereskedelmi márkák helyett a névre megy a magyar égetettszesz-vásárló: az értékbeli forgalom közel kilenctizede gyártói márkás. Ugyanakkor a sajátmárkás tömény stabilan őrzi piaci részesedését, ami jelenleg 14 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!