2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Mi mindent kérhet egy terhes nő a munkahelyétől?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-16 06:05:43
Címkék: Bihari hírek
A munka törvénykönyve külön szabályokat fogalmaz meg a várandós munkavállalók foglalkoztatásáról – ezeket mutatta be az újabb változtatások után részletesen az Adózóna.

 

Ha a kismama munkaköre az egészségi állapotára hátrányos következményekkel járna, akkor a munkáltató elsősorban a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást köteles megfelelően módosítani. Ha ez nem valósítható meg, akkor lép életbe a már korábban is alkalmazott szabály, amely szerint egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani a várandós munkavállalónak, ha az eredeti munkakörében nem foglalkoztatható.

Ha a kismama elfogadja a felajánlott munkakört, akkor az új munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. Más a helyzet akkor, ha a kismama egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges, ekkor a munkavégzés alól fel kell menteni. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

A várandós munkavállalónak sem éjszakai munka, sem rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.

A kismamát a munkavégzés alól mentesíteni kell, ha például keresőképtelennek minősíti az orvos.

A várandós munkavállaló szülési szabadságra jogosult. Ennek időtartama maximum 24 hét, és úgy kell kiadni, hogy legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!