2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Másfélszeresére drágultak a zöldségek, májusig biztosan maradnak a horrorárakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-07 22:12:34
Címkék: Bihari hírek
A valaha mért legforróbb év volt a tavalyi Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Az árak csak akkor csökkennek a Terméktanács szerint, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Áprilisban például különösen forró és száraz volt az időjárás, és az év többi hónapjában is átlagosan a megszokottnál jóval magasabb volt a hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék is hullott. Októberben negatív rekordot állított be a Duna vízszintje.

 

Olyan meleg volt tavaly, amilyenre több mint 100 éve nem volt példa

2018 középhőmérséklete országos átlagban 11,99 Celsius-fok volt, ez a legmagasabb érték 1901 óta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisának jelen állapota szerint.

Az időjárási szélsőségek miatt a szokásosnál jóval kevesebb zöldség termett, a Terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon. Búzából az átlagosnál 10 százalékkal kevesebbet takarítottak be 2018-ban, ez jelentősen megemelte a kenyér árát. A késői burgonya 44, a vöröshagyma 48, a fejes káposzta pedig 53 százalékkal drágult – derül ki az RTL Klub Híradójából.

Hagymából és gyökérzöldség-félékből egyébként Európa-szerte 25-30 százalékkal kevesebb termett, és ez mindenhol jelentkezik a fogyasztói árakban. Az árak legkorábban május elején mérséklődhetnek, amikor megérkeznek a friss termékek – de csak akkor, ha az időjárás nem alakul annyira szélsőségen, mint tavaly.

Tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett Magyarország.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!