2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ráúszik az állam a lakosság 5000 milliárdos megtakarításáraForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-01-12 19:18:38
Címkék: Bihari hírek
Kamatot emelt az állam, hogy babakötvénybe és lakossági állampapírba húzza be az államilag támogatott ltp-k eltörlése után tanácstalankodó lakosság pénzét. A jegybank 5000 milliárd forintot csoportosítana át a párnacihákból.

 

Januártól az eddiginél 0,25 százalékponttal többet, évi 3,25 százalékos kamatot fizet a Kétéves Magyar Állampapír. A decembertől kapható új kibocsátású, ötéves inflációkövető Prémium Államkötvény kamata 0,3 százalékponttal magasabb, mint az eggyel korábbi évjáraté, jelenleg 4,1 százalék – írta Azénpénzem.

Február 22-től ennél is többet fizet majd az ötéves állampapír: ekkor fog átárazódni, a kamat várhatóan 4,6 százalékra emelkedik. A Babakötvény kamata február 1-jétől ugyancsak változik, a várakozások szerint 5,9 százalékra fog nőni, ezzel magasan a legjobb ajánlat lesz a piacon.

Az Államadósság Kezelő Központ legutóbb augusztusban emelte meg 0,5 százalékponttal a kétéves és annál rövidebb lejáratú lakossági állampapírok kamatát – vélhetően azért, mert nem fogytak eléggé az előző negyedévben.
A tavaly év végi tájékoztatás szerint a 9249 milliárd forintos teljes bruttó kibocsátáson belül 5 155 milliárd forintot a lakosságnak adnának el 2019-ben. Nagy Márton jegybanki alelnök korábban azt a célt tűzte ki, hogy a lakosság kezében levő több mint 5000 milliárd forint készpénz lakossági állampapírba megy majd.

A portál szerint egy új termék, a Nyugdíj Előtakarékossági Magyar Állampapír (NYEMÁP) bevezetésével is növelnék a lakossági vásárlást, melyről egyelőre csak annyit tudni, hogy  a babakötvényhez hasonló konstrukció, a visszaváltásra viszot nem 18 év múlva, hanem csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérése után kerülhet sor.

A lekötetlenül folyószámlán tartott pénzt és az otthon tartott készpénzt együtt tekintve mintegy 10.000 milliárd forint fekszik parlagon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!