2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Évente 50 milliárd marad az államnál, mert nem használjuk ki az adókedvezményeketForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-19 19:14:42
Címkék: Bihari hírek
A cukorbetegek, lisztérzékenyek és egyéb krónikus betegségben szenvedők nem maxolják ki az igénybe vehető szja-kedvezményt. A fogyatékossági adókedvezménnyel viszont nagyon könnyű visszaélni.

 

Havi több tízezres kiadást jelent bizonyos krónikus megbetegedésben (lista itt) szenvedők számára a gyógyszerek és a megfelelő élelmiszerek beszerzése, ők 2019-ben maximálisan havi 7450 forintot takaríthatnak meg, ha adóbevallásukban feltüntetik, hogy jogosultak az szja-kedvezményre. A G7 kérdésére a NAV összeszedte, az elmúlt években hányan és mekkora összegben éltek a kedvezménnyel.

A fogyatékossági kedvezményt például az szja-bevallók 2,8 százaléka igényelte 2016-ban, míg 2017-ben ez az arány 1,5 százalék volt. A fogyatékossági adókedvezménnyel azonban nagyon könnyű visszaélni, mivel a NAV nem tudja azt ellenőrizni. Ahogy az szja-bevallás kitöltési útmutatója is tartalmazza, egyszerűen be kell írni a 45. sorba a megfelelő kedvezményt. Az igazolásokat pedig meg kell tartani, és csak egy NAV-ellenőrzés esetén kell bemutatni.
A cukorbetegség a lakosság 8-14 százalékát, a laktózérzékenység a lakosság 5-7 százalékát, a lisztérzékenység: a lakosság 1-2 százalékát érintheti.

A portál számításai szerint a munkavállalók 16,8 százaléka élhetne a fogyatékossági adókedvezménnyel, de csak 3,8 százalék tette meg. 2017-ben becslésük szerint 633 ezer adózó 48 milliárd forintnál is több adót úgy fizetett be az államkasszába, hogy megtarthatták volna ezt az összeget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!