2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
10 éve nem vettek fel annyi hitelt, mint januárbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-15 11:25:59
Címkék: Bihari hírek
Erősen indult az év a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán, az új folyósítások összege megközelítette a 100 milliárd forintot, azaz egy munkanapra több mint 4 milliárd forint hitel jutott, derül ki a money.hu elemzéséből. A lakáshiteleknél a 62 milliárd forintos összeg 9 százalékos növekedést jelent, ez az elmúlt 10 év legmagasabb adata. Az új személyi kölcsönök összege 25 százalékkal 34 milliárd forint fölé ugrott, erre szintén nem volt példa az elmúlt évtizedben.

Képünk illusztráció!
Fotó: Kovács Attila / MTI

A következő időszakban is élénk lesz a kereslet a hitelek iránt, a lakáshiteleket a csok bővítése pörgetheti, a személyi kölcsönök piacát pedig a kormány 10 milliós gyerekvállalási hitele rendezheti át. Nagyon lendületesen indult az év a lakossági hitelpiacon, amely már tavaly is dinamikusan bővült.

A bankok összesen 95,85 milliárd forint értékben nyújtottak új személyi kölcsönöket és lakáshiteleket januárban, ez 14 százalékos éves emelkedésnek felel meg.

A személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is az elmúlt 10 év legmagasabb eredménye a januári összeg. Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81 százalékos volt éves növekedés, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékkal nőtt az összeg.

Nem túl népszerűek viszont a változó kamatozású lakáshitelek. Januárban szinte eltűntek a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók a piacról. Mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyet, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés mindössze 4 százaléka. Trencsán elmondta, hogy célba ért a tavaly októberi jegybanki szigorítás, ami a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakosságot, a lakáshitel-igénylők is tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású konstrukcióknál az esetleges kamatemelkedés növelheti a kiadásokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!