2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánálForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-03-21 06:11:35
Címkék: Bihari hírek
Kezdődik a csillagászati tavasz.

 

Tegnap este 22 óra 58 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bár a tankönyvek március 21-ére írják a napéjegyenlőséget, az eshet március 20-ára is, így történik ez idén is, csillagászok pedig kiszámolták, hogy ebben az évszázadban már nem lesz többet március 21-én a napéjegyenlőség. A következő ilyen alkalom majd csak 2102-ben jön el újra. A négy évenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.

Az Időkép hozzáteszi, hoyg ez azt jelenti, hogy magyar idő szerint március 20-án 22 óra 58 perckor delel merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap.

A csillagászati kifejezés definíció szerint vsizont a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy hazánkban már vasárnap kerek 12 órát töltött a Nap a horizont felett, azaz a nappal vasárnap volt egyforma hosszú az éjjellel.

2019. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel kezdődik majd el a nyári időszámítás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!