2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-23 21:32:17
Címkék: Bihari hírek
Egy-egy bankszámla vezetéséért tavaly 9742 forintot kértek a bankok, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebben az összegben nincsenek benne a tranzakciókért felszámított díjak.

 

Tavaly átlépte a 100 milliárd forintot a bankok számlavezetésből származó bevétele, azaz összesen ennyit fizettek azok a magánszemélyek, vállalkozások, akiknek, illetve amelyeknek van bankszámlájuk- így számolt a Napi.hu. A 103 milliárd forintos banki bevétel 8,1 százalékos növekedésnek felel meg 2017-hez képest. Ez az összeg nem tartalmazza a különböző tranzakciókhoz - például átutalásokhoz, csoportos beszedésekhez - köthető bevételeket. A múlt évben a vállatokhoz és magánszemélyekhez tartozó az úgynevezett fizetési számlák - leegyszerűsítve a bankszámlák - száma pedig 1 százalékkal 10,6 millióra nőtt.

Tehát egyetlen bankszámla 9742 forint bevételt termelt a bankoknak, azaz havi átlagban 811 forintot. 2017-ben ugyanez 9110 forintot - havonta 759 forintot - tett ki. Így az egy számlára jutó átlagos bevétel 2018-ban 7 százalékkal emelkedett.

Jelenleg a bankok a számlavezetési díj mellett a különböző tranzakciókért - például a kártyakibocsátásokért, átutalásokért, csoportos beszedésekért - is pénzt kérnek, ezekből pedig további több 100 milliárd forintos bevételük származik. Ez megváltozhat a jövőben. A Magyar Nemzeti Bank szakértői által publikált új tanulmány szerint ugyanis kedvezőbb lenne a nemzetközi szinten - például Dániában, Lengyelországban, Németországban - már bevált megoldás, ez pedig azt jelentené, hogy számlacsomagok díja korlátlan számú és összegű tranzakciót tartalmazna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!